Dřepnout, připálit, vdechnout

Dřepnout, připálit, vdechnout

Dřepnout, připálit, vdechnout

Schválně si to zkuste. Dřepněte si tak, abyste měli celé šlapky na zemi, a vydržte v této pozici tři minuty nebo jak dlouho vám trvá vykouřit cigaretu. Jestli jste na špičkách, tak podvádíte. Jestli vám je tato pozice pohodlná a už si zapalujete druhou, jste pravděpodobně Číňan.



V Číně kouří 350 miliónů lidí, což je podle mých posledních kalkulací ještě o něco víc než strašně moc. I když žen kuřaček je asi jen šest procent, více než dvě třetiny čínských mužů mezi 40-49 lety kouří. Světová zdravotnická organizace očekává, že na následky kouření budou umírat zhruba tři milióny obyvatel ČLR ročně. Nicméně vzhledem k tomu, že je kvůli dlouhodobým selektivním potratům na některých místech Číny o několik procent více mužů než žen, rakovina plic by tento rozdíl do roku 2050 prý mohla pomoci snížit. Opět 1:0 pro přírodu.

Jako nekuřačka tady musím přiznat, že jsem dosud nikde neviděla poetičtější skupinu kuřáků než v Číně a okolí. Zatímco v západním světě lidé s cigaretou nudně postávají, chodí nebo sedí, v Číně lidé u kouření dřepí, a to v pozici takzvaného asijském bobku (viz první odstavec). Na kraji čínských ulic podřepávají stovky mužů s cigaretou, od školáků až po staříky. Nataženou ruku s cigaretou si opírají o koleno, hrají hry, pozorují pouliční život z přízemní perspektivy a rozdávají moudra mladším.

Fascinovalo mě, že poměrně staří lidé takhle vydrží dřepět celé hodiny, aniž se jim zcela odkrví nohy. Nedovedu si představit průměrného evropského důchodce, který by se do pozice asijského bobku vůbec dostal, natož tam vydržel.

Jeden takový stařík mi speciálně uvízl v paměti. Zřejmě proto, že uměl anglicky. Dřepěl v Šanghaji před svým obchodem s čajem, kouřil a přemlouval mě, ať si nekupuju zelený čaj. „Já piju jen bílý nebo bylinný. Zelený má moc kofeinu,“ vysvětlil mi a zahájil celovečerní monolog mouder. Čajový stařík o rozdílu mezi kofeinem a teinem: „Každý moudrý člověk používá slovo kofein i pro čaj. Je to přece stejná látka!“ Čajový stařík o ženách: „Ženy nejsou nanic.“ Čajový stařík o Japonsku: „#@&!!!” Čajový stařík o kouření: „Cigarety nejsou problém. Kofein, ten nás všechny zabije!”


Autorka je spolupracovnicí redakce, pro Reflex online nyní připravuje pohledy ZVENKU