Paměť a čarodějnice

Paměť a čarodějnice

Paměť a čarodějnice

V Polsku právě vychází kniha, v níž dva historici z Ústavu paměti národa dokazují, že bývalý disident, vůdce Solidarity a první postkomunistický prezident Lech Wałęsa byl agent komunistické bezpečnosti. Další příspěvek k diskusím o vyrovnání se s minulostí a k polemikám o nezávislosti a smysluplnosti ústavů zkoumajících totalitní minulost.


Obvinění Wałęsy, že spolupracoval se státní bezpečností, není nové – objevilo se už vícekrát a Wałęsa v tomto ohledu také vyhrál několik soudních pří. Nyní přicházejí autoři knihy s novými důkazy o tom, že Wałęsa byl tajným agentem s krycím jménem Bolek v letech 1970-76.
Jsou to přesvědčivé důkazy? Z novinových zpráv samozřejmě těžko soudit. Některé se ale zdají být na první pohled podivné – tak například Wałęsa si jako prezident prý půjčoval svoje složky, které dokazovaly, že byl agentem, a vracel je neúplné… Proč je, proboha, vůbec vracel ve stavu, který by měl ještě stále dokazovat jeho spolupráci?
Bez ohledu na to, nakolik jsou „nové důkazy“ opravdu přesvědčivé, je zajímavý kontext, ve kterém kniha vznikla. Zástupkyně ředitele Ústavu paměti národa prohlásila, že kniha neměla vyjít pod hlavičkou ústavu, protože to je jen součást „honu na čarodějnice“. Ředitel ústavu má naopak prý blízko k bratrům Kaczynským, kteří v době své vlády nasadili ostrý antikomunistický styl a kartu „vyrovnávání se s minulostí“ rozehráli s novou silou. A navíc byli v ostrém sporu s Wałęsou. Autoři knihy tvrdí, že jsou historici, kteří stojí mimo politiku a prostě hledají pravdu.
Nicméně: hledat pravdu v neúplných a často záměrně falšovaných dokumentech totalitní tajné bezpečnosti je nepochybně obtížné.
Zda je to vůbec možné, je otázka, o níž se diskutuje samozřejmě i u nás. Je naše obdoba polského ústavu, tedy Ústav pro zkoumání totalitních režimů, nezávislým vědeckým historickým pracovištěm? Nebo je v principu zpolitizovaným nástrojem selektivního pohledu na nedávnou minulost? Svědčí o něčem, když ředitel tohoto ústavu asistuje u předávání vyznamenání bratrům Mašínům po boku premiéra? Potřebujeme specializované historiky na tento typ dokumentů a právě tuto minulost sdružené ve speciální jednotce? Nestačí nám historici?
Obávám se, že takto vymezené historiografické jednotky se nemohou zbavit přídechu ideologie a inkvizice.



Jan Puhl: 'Positive Proof' Lech Walesa was a Communist Spy (Spiegel online, 23. 6. 2008)
Jan Gebert: KOLEKTIVNÍ OČISTA (Reflex č. 5/2008)