Žaloba je dobré řešení

Žaloba je dobré řešení

Žaloba je dobré řešení

Právníci Jiřiny Bohdalové chystají žalobu na vydavatele bulvárního deníku Aha! (a tedy i majitele Reflexu) za to, že zveřejnil její nahé fotografie z výletu do Turecka. Ačkoli bych se měl svého vydavatele zastat, přiznávám, že to je dobré řešení pro obě strany.


Soud by měl jednou provždy odpovědět na otázku, kde je hranice soukromí a kam by měli mít bulvární fotografové zapovězený přístup. A tedy i to, že pokud tento zákaz poruší, bude následovat sankce a jaká. Jiřina Bohdalová se pohybovala nahá na balkonu hotelového pokoje, což je pro některé veřejné prostranství, navíc volně dostupné z jiného balkonu téhož hotelu.

Pro jiné je fotografování nahého člověka na balkonu hotelového pokoje silným narušením soukromí. Na jednu stranu je pravda, že člověk, který Bohdalovou vyfotografoval, zřejmě nemusel překonávat žádné překážky. Prostě cvakal z balkonu o několik pater výš. Měl pěkný výhled. Ale ani to by nemělo ospravedlnit redakci Aha! za to, že tyto snímky zveřejnila.

Svůj názor na chování deníku Aha! jsem vyjádřil už v tištěném Reflexu (pozn. Reflex č. 25, nyní v prodeji, na internetu dostupný od 26. 6. 2008). To jen pro ty škarohlídy, co se posmívají v internetových diskusích, že si v Reflexu nedovolíme kritizovat bulvární tituly z vlastního vydavatelství. A i když jsem rozhodně na straně Jiřiny Bohdalové, určitě bych nechal na nezávislém soudu, aby vynesl konečný verdikt. Bude to zajímavý precedens pro všechna bulvární média v této zemi.



Související články:

Anketa: PŘEKRAČUJE OTIŠTĚNÍ NAHÝCH FOTOGRAFIÍ HRANICE NOVINÁŘSKÉ ETIKY? (Reflex online, 16. 6. 2008)