Čeští intelektuálové podle Observeru

Čeští intelektuálové podle Observeru

Čeští intelektuálové podle Observeru

Nedávno jsem tu psal o tom, jak korespondent The Times vylíčil český jídelníček. Jiný britský list, The Observer, nyní charakterizoval české intelektuály a jejich kulturní zápasy. Dopadlo to trochu lépe. Ale ne o mnoho – klidně bychom to mohli přiřadit ke „smrtelné dávce stereotypů“.

Nedávno jsem tu psal o tom, jak korespondent The Times vylíčil český jídelníček (Ze stromů jen pro pivo). Jiný britský list, The Observer, nyní charakterizoval české intelektuály a jejich kulturní zápasy. Dopadlo to trochu lépe. Ale ne o mnoho – klidně bychom to mohli přiřadit ke „smrtelné dávce stereotypů“.
Evropský dopisovatel Observeru vstupuje do tématu o současném kulturním boji o Prahu charakteristikou českého intelektuála: „Pražští intelektuálové – s výtiskem Kafky v ruce, syceni příliš mnoha espressy a levnými cigaretami, v černých rolácích a šátcích – se vydávají na pochod.“ Poté co prý bojovali proti McDonaldům, Starbucks a nákupním galeriím, nyní vstupují do poslední fáze kulturní bitvy, kterou zažehlo banální administrativní opatření ohledně dotací pro divadla.
Také vám ta charakteristika něco připomíná? Ano, vypadá to, jako by autor viděl české intelektuály ve dvacet let starém americkém filmu Nesnesitelná lehkost bytí. Klišé, klišé, klišé, stereotypy v dávce, s níž by si podle mě žádný slušný český novinář nedovolil psát. Pozor: říkám „slušný“ a neříkám, že jich je mnoho. Ale myslím, že v Observeru by takoví být měli.
Jistě, v článku jsou i nějaké informace o sporu o dotace, ale jsou tam na velmi malém prostoru vpleteny do konstrukce boje o kulturní budoucnost Prahy, do něhož vstupuje střet s turisty, levnými suvenýry, Starbucks, který má údajně vyrůst na každém rohu… Prostě: „Pražská kulturní válka nyní vrcholí.“
No nic. Navléknu si svůj černý rolák, zabalím se do šátku, Kafku vezmu pro jistotu do obou rukou, aby byly moje argumenty pádnější, a jako správný pražský intelektuální debil se půjdu potit do toho slunného jarního dne. A možná si ještě v nějakém „smoky café“ přečtu něco z Dickense, abych se dozvěděl nové věci o životě v Anglii.




Související články:

Jason Burke: Prague elite fights 'vulgar' invaders (The Observer, 11. 5. 2008)

Iva Skochová: SMRTELNÁ DÁVKA ČESKÝCH STEREOTYPŮ (Reflex online, 19. 4. 2008)
Michal Komárek: ZE STROMŮ JEN PRO PIVO (Reflex online, 8. 4. 2008)