Bílé titulní strany

Bílé titulní strany

Bílé titulní strany

Vybělené titulní strany slovenských novin z minulého týdne mne přivedly na myšlenku, jestli je tento způsob protestu adekvátní a především fér. Nezpronevěřili se vydavatelé několika slovenských deníků zásadám žurnalistiky?

Vždyť která jiná podnikatelská skupina si může dovolit takovým způsobem upozorňovat na svoje problémy?
Slovenské vládě, která chce novým tiskovým zákonem zpřísnit právo na odpověď, takže by vydavatelé museli dát prostor každému, o kom se titul zmiňuje, ve stejném rozsahu a na stejném místě jako byl původní text, noviny stejný prostor na vybělené titulce s oznámením v rámečku nedají. V rámci vyváženosti informací by ale měli – vždyť to je základní předpoklad vyváženého a nestranného zpravodajství.
Chápu rozhořčení slovenských vydavatelů. Podle návrhu zákona by zpráva, na kterou dotyčný „poškozený“ reaguje, ani nemusela být negativní a poškozovat ho. Chronických stěžovatelů a podivínů máme u nás i na Slovensku dost, stačí se podívat do internetových diskusí. Není těžké si domyslet, jak by takové zákonné opatření skončilo v praxi. Myslím, že si to dokáží představit i slovenské soudy, včetně ústavního. Na ně se měli vydavatelé obrátit a nebrat si za rukojmí své čtenáře.
Podobný nápad jako vláda Roberta Fica na Slovensku u nás chtěla před lety prosadit ČSSD. Ještě si živě vzpomínám na tehdejší reakci českých médií. Česká televize na Událostech demonstrovala, jak by vypadalo vysílání odpovědí. Bohumil Klepetko četl několik minut vymyšlené reakce různých společností a politiků. Svým způsobem to byl taky nátlak. Pamatuji si také, jak redakce českých deníků vymýšlely, jak co nejlépe podat tenhle problém čtenářům. Najednou jako by padly veškeré konkurenční šarvátky, všichni v branži táhli za jeden provaz.
Problém je v tom, že ať se vydavatelé budou snažit působit jakkoli seriózně a argumentovat svobodou slova, pořád bude jasné, že jim jde o jejich obchodní zájmy. A v takovém případě jde nestrannost a objektivita stranou. Návrh Ficovy vlády může být stokrát nesmyslný, pokud o něm ale chtějí slovenské deníky informovat objektivně, měli by dát stejný prostor také předkladatelům tiskového zákona. Tak se obvykle v novinách dělá vyvážená polemika.