Hodina Země – užitečná šaškárna

Hodina Země – užitečná šaškárna

Hodina Země – užitečná šaškárna

O víkendu po celém světě vypínaly domácnosti, hotely, kanceláře na hodinu světla – Hodina Země 2008 měla připomenout hrozbu globálního oteplování. No, po celém světě… Na seznamu měst, která se do akce zapojila, nenajdete žádné z České republiky.


Jistě – mnohým může připadat Hodina Země jako zbytečná šaškárna. V luxusních hotelích se zámožní hosté, z nichž mnozí přiletěli letadlem a zanechali po sobě hlubokou uhlíkovou stopu, registrují za svitu svíček… Lidé podléhají propagandě, mnoho o ní nepřemýšlejí, podobně jako nepřemýšlejí o globálním oteplování, prostě zhasínají žárovky a v pondělí vyrazí autem na nákup letecky dováženého zboží do hypermarketu… Environmentálně vstřícně naladění intelektuálové naopak přemýšlejí až s mučivou naléhavostí o tom, jak redukovat svůj podíl na znečišťování Země, a zjišťují, že vše už je natolik složité, že nejlepší by bylo přestat dělat cokoli. Ani nezhasnou světla, buď už dávno nemají žádné žárovky, nebo jsou ochromeni protichůdnými argumenty a připravují se na smrt…
Přesto je Hodina Země podstatným mezníkem a symbolem. Právě proto, že je to v určitém smyslu šaškárna. Je-li globální oteplování skutečnou hrozbou, pak jedinou možností, jak s ní efektivně naložit, je koordinovaná politická akce celosvětových rozměrů. Svět nespasí aktivisté ani intelektuálové, kteří ušetří každý po několika tunách CO2 ročně. Nic proti nim! Mám je rád. Ale politici se o problém začnou zajímat spíš, když uvidí desítky miliónů na hodinu ztemnělých domácností. A je úplně jedno, zda lidé, kteří zhasli, třídí odpad. Politikům je šaškárna blízká.
V téhle souvislosti není právě příjemné zjištění, že Českou republiku Hodina Země nezajímá. Můžeme si sice namlouvat, že jsme povzneseni nad trapná gesta a neužitečné symboly. Problém ale může být i v tom, že naši politici jsou už příliš velcí šašci.




www.earthhour.org
Bryan Walsh: Earth Hour '08: Did It Matter? (The Time, 27. 3. 2008)
Cities Switch Off Lights for Earth Hour (The New York Times, 29. 3. 2008)