Jde opravdu jen o citrusy?

Jde opravdu jen o citrusy?

Jde opravdu jen o citrusy?

Mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a bývalá moderátorka zpráv na Primě Dana Makrlíková nevidí nic špatného na tom, že i po zvolení do Rady České televize bude dál mluvit za ČTÚ a externě moderovat Receptář prima nápadů na Primě. Jako mluvčí prý v ČTÚ nemá žádnou funkci a na Primě se zajímá jen o citrusy.


Ano, povídání o citrusech jistě nijak neohrozí nezávislost kontrolního orgánu České televize. Možná by ji nenarušilo ani komentování současného předsedy Rady ČT Jiřího Baumruka na české verzi kabelového a satelitního kanálu Eurosport. Sám Baumruk se ale před lety, po svém zvolení do Rady ČT, práce pro český Eurosport vzdal, protože by byla vnímána jako střet zájmů.
Makrlíková na externí práci pro Primu a současné dohlížení na hospodaření veřejnoprávní televize a rozhodování o soudu jejího generálního ředitele nevidí nic špatného. Bývalou moderátorku hlavních primáckých zpráv jistě nelze podezřívat z toho, že by kvůli lepší pozici na komerční televizi schválně zatápěla Jiřímu Janečkovi nebo že by se příští rok nechala vedením Primy ovlivnit při volbě nového ředitele ČT. Ale ta možnost tady prostě je.
Stejně problematická je i pozice Makrlíkové v ČTÚ. Jako mluvčí úřadu samozřejmě nemá žádnou možnost ovlivnit rozhodování radních, ani činnost úřadu. Vypadá ale opravdu dost divně, když jedním z kontrolorů České televize bude mluvčí regulačního orgánu, který dohlíží mimo jiné také na ČT. Trošku to vypadá, jako by Makrlíková seděla na dvou židlích zároveň.
Představme si hypotetickou situaci, kdy Česká televize odmítne postup ČTÚ při spouštění digitálního vysílání v některém z českých regionů. Dana Makrlíková bude mluvit ústy ČTÚ a hájit zájem úřadu, ale jako členka Rady ČT by měla spíš podporovat veřejnoprávní televizi. Nebo: radní ČT mívají uzavřené semináře, často právě o strategických plánech ČT v digitalizaci. Jak se asi budou tvářit na Kavčích horách, když na tomto semináři bude sedět externí moderátorka Primy?
Dana Makrlíková je bezesporu ve střetu zájmů, byť podle zákona je asi vše v pořádku. Ne všechno, co povoluje zákon, je ale v pořádku z morálního hlediska. Lidé, co usilují o místo v kontrolních radách veřejnoprávních médií, by měli mít zvýšený cit pro tak sporné situace a vyvarovat se jich. Tedy pokud se do takové rady hlásí opravdu proto, že jim jde o blaho média veřejné služby a chtějí zastupovat zájmy veřejnosti.