I am fucking steamroller

I am fucking steamroller

I am fucking steamroller

Tato slova pronesl po nástupu do funkce guvernér státu New York Eliot Spitzer (48). Asi nepočítal s tím, že po roce zbude důraz především na tom „fucking“ a že převálcuje hlavně sám sebe. Nicméně je jisté, že skandály amerických nevěrných politiků mají větší rozměry než ty naše.


Spitzer byl považován za nastupující hvězdu americké politiky, možná i za budoucího demokratického prezidentského kandidáta. Letos ještě podpořil Hillary Clintonovou, která má zřejmě na nevěrné muže smůlu. Ještě v době, kdy byl Spitzer generálním prokurátorem, proslul jako „Pan Čistý“, který tvrdě bojoval proti korupci, nečestnosti v politice a mimo jiné rozbil i jednu skupinu organizující prostituci.
Jenže včera se už před kamerami objevil se svojí manželkou a matkou jejich tří dětí po boku, aby se omluvil jí i veřejnosti za to, že politicky i osobně selhal. Nejméně jednou, ale pravděpodobně opakovaně si totiž na hotel objednal luxusní prostitutku z organizace velmi podobné té, proti níž tak drsně zakročil v roli generálního prokurátora. Jeho odstoupení z funkce guvernéra je pravděpodobně jen otázkou času.
Spitzerovi političtí oponenti ho rozhodně nešetří ani nelitují. Ale i mnozí z nich se upřímně diví, proč mu stálo tak velké riziko za to. Pomineme-li morální rozměr, zůstává otázka, proč člověk nepochybně velice inteligentní a schopný nezvážil důsledky toho, co dělá, která je na celé věci asi tím nejzajímavějším. Syndrom stárnoucího muže? Bohorovnost muže úspěšného, který rizika nepřipouští? Podvědomé, zoufalé přiznání, že noc s kvalitní prostitutkou politickou kariéru a rodinný život bohatě vyváží?
Fucking complex world!



Mr. Spitzer’s ‘Private Matter’ (The New York Times, 11. 3. 2008)
Sting exposes New York's Mr Clean as Client 9 of the Emperor's call-girl club (The Guardian, 11. 3. 2008)