Země svobody: jeden ze sta ve vězení

Země svobody: jeden ze sta ve vězení

Země svobody: jeden ze sta ve vězení

Ačkoli to někteří čtenáři budou považovat za další z primitivních antiami výpadů, zůstává faktem, že v USA je absolutně největší počet uvězněných lidí na světě a podle nedávného výzkumu Pew Centre on the States dosáhlo množství vězňů nového historického maxima: za mřížemi je jeden ze sta dospělých Američanů.


Ve Spojených státech je nyní cca 2,3 miliónu vězňů. V absolutních číslech je na druhém místě Čína s 1,5 miliónu uvězněných, třetí Rusko nemá za mřížemi ani 900 tisíc lidí. Statistiky jsou ještě hrozivější pro vybrané skupiny obyvatel USA: ve vězení je jeden ze šestatřiceti dospělých Hispanoameričanů a každý patnáctý dospělý Afroameričan.
Paul Cassel, profesor univerzity v Utahu tvrdí, že se díky tomu podařilo snížit počet násilných trestných činů. Zpráva Pew Centra ale uvádí, že více než polovina trestaných se už během tří let do vězení vrací. Dá se z toho vyvodit následující: ano, pokud násilníci sedí ve vězení, další násilnosti nepáchají. Alespoň nikoli na veřejnosti.
Určitým řešením by tak mohlo být už nikdy vězně nepouštět ven, ale tím by náklady na vedení věznic dále stoupaly – vloni představovaly ve všech státech USA dohromady 44 miliard dolarů - a v rozpočtu by ubývalo na zbytnější věci, jako je například prevence zločinnosti nebo školství. Ostatně, už na ně výrazně ubývá: výdaje na školství kvůli rozpočtu věznic zredukoval například guvernér Arnold Schwarzenegger způsobem, který jeho kritici označují za cestu ke zdecimování státního školského systému. A jelikož menší dostupnost a kvalita vzdělání také patrně nepovede k redukci zločinnosti, bude v budoucnu zapotřebí vězeňský rozpočet dále zvyšovat…
Uzavřený kruh boje za svobodu.



Adam Liptak: U.S. Imprisons One in 100 Adults, Report Finds (The New York Times, 29. 2. 2008)
Ed Pilkington: US prisons hit new high: 1 in 100 adults jailed (The Guardian, 1. 3. 2008)