Amerika se opravdu mění

Amerika se opravdu mění

Amerika se opravdu mění

A to nejenom proto, že bere vážně možnost, že bude mít první prezidentku či prvního černého prezidenta. Otřásají se i jiné americké symboly – největší řetězec kaváren Starbucks bude mít dnes na tři hodiny zavřeno a Prozac, jeden z nejužívanějších léků proti depresi, je podle dnes zveřejněné studie prý sotva účinnější než placebo.



Novou analýzu Prozaku dnes probírají velké světové deníky mezi hlavními zprávami. Prozac, který byl na trh uveden před dvaceti lety v USA, totiž užívalo či užívá kolem čtyřiceti milionů lidí a dosud byl považován za jeden z nejúčinnějších antidepresiv nové generace. Britští vědci, kteří získali přístup i k dosud neveřejným informacím o léku, ale dospěli k závěru, že v případech lehčích a středně těžkých depresí je stejně účinný jako placebo. Účinnější je pouze u pacientů s nejtěžšími depresemi. Závěry vědců jsou zřejmé: ve většině případů nemá smysl Prozac předepisovat, je třeba zdokonalit systém udělování licencí na výrobu léků, je třeba víc dohlížet na farmaceutické firmy.
Pro mnoho Američanů je ovšem neméně šílená zpráva, že ve všech provozovnách Starbucks v USA bude dnes na tři hodiny zavřeno, a to navíc proto, že zaměstnanci se budou učit vařit kávu. Starbucks totiž ztrácí zákazníky, tržby klesají, akcionáři jsou pobouření… Je otázka, jak lze tuto zprávu zvládnout bez Prozaku…
Když k tomu připočteme, že Pentagon vypracoval studii, v níž varuje před katastrofálními důsledky globálního oteplování už v příštím desetiletí, je zřejmé, že opřít se o tradiční jistoty není dnes právě snadné.

Články:
Zobrazit článek "Prozac, used by 40m people, does not work say scientists"
Zobrazit článek "http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article3434486.ece"
Zobrazit článek "Starbucks closes to learn how to make coffee"
Zobrazit článek "Now the Pentagon tells Bush: climate change will destroy us"