Sarkozy ohrožuje republiku

Sarkozy ohrožuje republiku

Sarkozy ohrožuje republiku

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy podle svých kritiků – a není jich málo – věnuje svoji neutuchající energii spíše reformám svého osobního života než slibovaným reformám francouzské ekonomiky. V posledních dnech se k tomu připojuje nové zásadní obvinění: prezident prolamuje mantinely mezi politikou a náboženstvím a ohrožuje podstatu francouzské republikánské tradice.


Minulý týden na setkání s představiteli židovských obcí Sarkozy prohlásil, že každý desetiletý francouzský žák by měl znát osud alespoň jednoho z jedenácti tisíc židovských dětí, které byly odvezeny na smrt v koncentračních táborech během druhé světové války. A prostřednictvím identifikace se zavražděnými dětmi pochopit hrůzy holocaustu. Projekt vyvolal sám o sobě diskuse mezi psychology, učiteli, historiky…, ale speciální pozornost vzbudil Sarkozyho apel na důležitost židovsko-křesťanské tradice evropské kultury.
Podle mnohých Sarkozy jen dokázal, že nebere zřetel na staleté francouzské tradice vztahu vlády a náboženství. Už před časem se totiž z pohledu francouzských republikánů v jednom z projevů dopustil naprosté nehoráznosti: použil třináctkrát slovo bůh. Následovala nejenom mediální kritika, ale i petice na podporu sekularizovaného státu proti prezidentovi, kterou zorganizovalo šedesát občanských sdružení.
Taková citlivost na prezidentský jazyk se mi líbí. Je výrazem ostražitosti: nakolik chce Sarkozy zavést namísto francouzského republikánského modelu model americký, který se hlásí k mixu politiky a víry? Ještě párkrát řekne „bůh“ a ztratí i pravicové voliče. Ať už to myslí, jak chce. A to v okamžiku, kdy s ekonomickými reformami ještě ani nestačil začít. Řada lidí si myslela, že Sarkozyho smetou nějaké odborářsko-studentské demonstrace. Ale bude možná stačit jeho velká oddanost Carle Bruni a nad poměry málo vlažný vztah k bohu.
Je otázkou, zda je Francie z hlediska pravicových reforem v posledních letech zemí šťastnou, nebo zakletou. Ale rozhodně je to země velmi zábavná.



French pupils to learn the names of Nazi child victims (Timesonline 16. 2. 2008)
Tourism miracle has turned water into profits (The Guardian 9. 2. 2008)
Mémoire de la Shoah : associations et historiens critiquent l'annonce de M. Sarkozy
(Le Monde 16. 2. 2008)