Soukromý elektrošok

Soukromý elektrošok

Soukromý elektrošok

Dnešní volbu prezidenta republiky nebudu sledovat v televizi jako tu minulou. Ne že by se mi nechtělo, ale nemůžu. Televizi mi zničili elektrikáři najatí mojí sousedkou a spolu s ní se do spotřebně-elektronického nebe odebrala i mikrovlnná trouba, modem pro připojení k internetu, pravděpodobně i set-top-box k digitální kabelové televizi, a jak jsem dnes zjistil, také nabíječka mobilu.


Chci si vylít zlost a podělit se o neobvyklý zážitek. Ve středu ráno se mi z ničeho nic začalo samo od sebe zapínat a vypínat rádio. Blikal i set-top-box ke kabelové televizi. Netušil jsem, co se děje, ale když cosi ruplo a z televize se za hrozného sykotu vyvalil štiplavý kouř, pochopil jsem, že jde do tuhého. Skočil jsem po šňůrách a vypnul všechnu elektroniku ze sítě. Ještě v polospánku jsem na sebe naházel oblečení a vyběhl na chodbu, kde se jacísi chlapíci hrabali v pojistkách.
Pánové mě ujistili, že se pokoušeli ráno dozvonit, aby mě varovali před případnými problémy, ale nepodařilo se jim to, a tak se prostě pustili do díla. Nevím, jakým způsobem se jim podařilo do sítě pustit „trošku“ vyšší napětí, každopádně můj osm let starý, syčící televizor Philips v kouřové cloně je přesvědčil, že cosi podělali. Jen co jsme si vyměnili kontakty kvůli opravě a „profesionální elektrikáři“ zmizeli za dveřmi, chtěl jsem si v mikrovlnce rozpéct pečivo k snídani. Jenže ejhle, mikrovlnka se odebrala do věčných lovišť.
Nešel ani internet, služební notebook podivně blikal (později jsem zjistil, že vyšší napětí zlikvidovalo zdrojový kabel) a na síť jsem se dostal jen s mobilní SIM kartou a asi tak desetkrát pomaleji než přes kabel. Rozuzlení tahle příhoda zatím nemá, pánové si ve čtvrtek ráno jenom vyzvedli televizi. Mikrovlnku prý nechají na později.
Trochu se děsím, co mě čeká příště. Elektrikáře si totiž objednávala moje sousedka, s jejímž výběrem řemeslníků nemám nejlepší zkušenosti. Když si loni zavolala instalatéry, podařilo se jim uříznout a zašpuntovat trubku, kterou do mého bytu tekla teplá voda. Půl roku trvali na tom, že chyba není na jejich straně, a teprve další firma zjistila, kde je problém. Za ten půlrok studeného sprchování jsem „milé“ sousedce nepoděkoval. Za zničené elektrospotřebiče bych k ní nejradši poslal ukrajinské zedníky.