Al-bion a šaría

Al-bion a šaría

Al-bion a šaría

Na Al-bion vcelku vtipně překřtili Velkou Británii někteří diskutující, kteří se vyjadřovali k článkům o aféře, jíž v posledních dnech věnují pozornost britská média i britští politici či sociologové, historici a politologové. Arcibiskup z Canterbury Rowan Williams na církevním shromáždění prohlásil, že zavedení některých aspektů muslimského práva šaría do britské legislativy je „nevyhnutelné“.


Jistě, arcibiskup neměl na mysli takové věci jako kamenování či utínání paží, nýbrž třeba otázky sňatků či smluv, které si tak jako tak někteří muslimové mezi sebou řeší po svém a „oficiální“ britské zákony pro ně nejsou dostatečné. Williams navíc připomínal, že pokud jde o některá jiná náboženství, uznává britská legislativa pro určité situace jejich vnitřní zákonné normy. Dobře známá výjimka z obecně platného zákona je například i u nás povolování rituální porážky, která by jinak neprošla přes zákon na ochranu zvířat proti týrání.
Williams si nicméně vysloužil tvrdou kritiku zprava i zleva. Jedním z mála smířlivých textů byl úvodník v Guardianu, ovšem i ten byl svým způsobem kritický: arcibiskup se prostě předvedl jako akademik, který nemá cit pro veřejnou debatu, chtěl snad jen nadhodit téma k úvaze, otevřít diskusi. Jenže nedocenil, jaký to vyvolá ohlas, jaké interpretace, nakolik málokoho zajímají sofistikované jemné argumenty a hypotézy, a nakolik převažuje jednoduchý pohled na věc: A kam jim ještě budeme ustupovat? Jestli se jim nelíbí naše zákony, ať se vrátí domů, bude nám tak jedině lépe. A jestli chtějí zůstat, tak ať se chovají jako všichni ostatní…
Ohledně napětí ve vztahu k muslimským imigrantům je to typické. Šaría je prostě šaría, evokuje krutost a zaostalost muslimského vidění světa, strach z terorismu, obavy z narůstání počtu a vlivu muslimů v západní Evropě… A v této emotivní diskusi pak jaksi opravdu zcela ustoupí do pozadí, že v Británii podobně jako v mnoha jiných evropských zemích jsou třeba ty rituální porážky povoleny a většinu lidí to vůbec nezajímá a neznervózňuje…
Já osobně jsem naprosto spokojen s jednotným „občanským právem“ bez příměsí náboženských výjimek. A ani košer porážky nebo muslimský halal mi nejsou nijak sympatické.
Na druhou stranu: Evropani jsou hrdí na své civilizační vymoženosti – racionální způsob uvažování, schopnost rozlišovat a toleranci. Zdá se, že ale velmi často upadají do pasti zevšeobecňování a hysterie. Skutečně: úvaha o tom, zda by si část své kultury nemohli evropští muslimové uchovávat i prostřednictvím některých prvků tradičního práva, neznamená, že otevíráme cestu k tomu, aby se systém našeho práva rozpadl a záhy jsme se začali kamenovat.




The Guardian: ARCHBISHOP DEFENDS SHARIA LAW REMARKS ... (12. 2. 2008)
BBC News: SHARIA LAW IN UK IS 'UNAVOIDABLE' (7. 2. 2008)