Uhlopůst

Uhlopůst

Uhlopůst

Letošní čtyřicetidenní velikonoční půst doporučuje anglikánská církev ve spolupráci s křesťanskou charitativní a rozvojovou agenturou Tearfund zaměřit na redukci uhlíkové stopy. Má-li se věřící něčeho v rámci půstu vzdát, tak nechť je to v epoše globálního oteplování například jedna žárovka v obýváku. Zajímavé. I církev může přijít se sympatickou aktuální iniciativou.

Letošní čtyřicetidenní velikonoční půst doporučuje anglikánská církev (www.cofe.anglican.org) ve spolupráci s křesťanskou charitativní a rozvojovou agenturou Tearfund (www.tearfund.org) zaměřit na redukci uhlíkové stopy. Má-li se věřící něčeho v rámci půstu vzdát, tak nechť je to v epoše globálního oteplování například jedna žárovka v obýváku. Zajímavé. I církev může přijít se sympatickou aktuální iniciativou.
Církev pojímá půstovou kampaň na téma „dobré sousedství“ velmi moderně – doporučuje věřícím využívání sítí prostřednictvím Myspace, Facebook nebo Flickr a využije i velmi populární stránky svých bloggerů, mezi něž patří například „blogging bishop“ Alan Wilson.
Na každý ze čtyřiceti dnů půstu má církev konkrétní doporučení: první den vyšroubujte jednu žárovku v nejpoužívanější místnosti a čtyřicátý den to celé završte tím, že ji nahradíte žárovkou, která spoří energii – během jejího provozu tak můžete „ušetřit“ 60 kg oxidu uhličitého. Den 7 – řekněte sbohem „stand by“ – jenom na televizi je to dalších 20 kg. Den 10 – nepouštějte myčku. Den 15 – ignorujte plastové sáčky v obchodech. (Na toto téma píše Iva Skochová na Gadlingu, že například ve Spojených státech se spotřebuje 100 miliard plastových nákupních tašek. Ropa potřebná na jejich výrobu představuje jednodenní spotřebu ropy celých USA.) Den 18 – nekupujte nic, o čem víte, že bylo dopraveno letecky…
Jasně, má to svoje problémy. Liberál nebo odpůrce teze o globálním oteplování může mít za to, že je to zase jen výraz typického ideologického církevního tmářství. Člověk, který přemýšlí o své individuální ekologické odpovědnosti zase ví, že je to všechno strašně složité a nepřehledné, že se v tom skoro nedá vyznat a že třeba mohu zanechat větší uhlíkovou stopu, když si koupím rajče pěstované ve skleníku, než to, které bylo dopraveno letadlem. Což je sice maličkost a člověk, který by kvůli tomu nemohl spát, by vypadal jako hysterik, ale je to prostě jen typický příklad.
Ať tak, či tak, zmodernizované pojetí půstu mi připadá velice sympatické a myslím, že když člověk nezapne myčku nebo si nevezme zbytečný plastový sáček či zajede na kole do místního obchodu, a nepojede tedy autem do hypermarketu, navíc se při tom bude snažit přijít na to, proč to dělá, tak určitě nemůže nic pokazit.



Související články:

Anketa: MĚLI BYCHOM UVAŽOVAT O ZÁKAZU IGELITEK? (Reflex online 10. 1. 2008)