Lepší ochranář než buldozer

Lepší ochranář než buldozer

Lepší ochranář než buldozer

Ochránce přírody v pozici aktivisty i úředníka má u nás ohledně stavebních povolení a úprav neméně hrozivou pověst jako památkář. Zčásti oprávněně. Ale někdy může být institut zarytého ochranáře-preventisty docela užitečný. Ukazují to zkušenosti ze Španělska, kde nyní hrozí demolice tisícovkám domů na mořském pobřeží, jež si tu nechali postavit především Britové.


Podle článku z Observeru poklesl během posledních dvou let mezi zahraničními občany zájem o koupi nemovitostí na španělském pobřeží o sedmdesát procent. Téměř polovina zájemců byla tradičně z Velké Británie.
Trh se hroutí. Realitní agenti již jen vzpomínají na to, že ještě před několika lety prodávali zájemcům z Británie i šest domů denně. V současnosti polovina realitních agentur končí a o práci přišlo padesát tisíc stavebních dělníků.
Hlavním důvodem je hrozba masových demolicí domů postavených nelegálně v chráněných oblastech. Až donedávna se výstavba domů na pobřeží řídila jednoduchým principem: odpovědní úředníci brali úplatky, a stavělo se tak v podstatě kdekoli.
Předloni došla trpělivost centrálním španělským úřadům. Policie zatkla osmadvacet lidí, mezi nimi i jednoho z regionálních šéfů stavebního odboru. Ten přiznal, že za úplatky ve výši deseti procent z ceny každého projektu povolil nelegální výstavbu šesti set domů. Stal se jedním z nejbohatších lidí v zemi.
Soud už vydal i první rozhodnutí, že stavební povolení nemělo být nikdy vydáno a příslušná stavba má být odstraněna. Nyní jsou tedy na řadě buldozery. Jestli skutečně vyjedou, tak to bude svědčit nejenom o tom, že ochranáři mohou být lepší variantou. Je tu ještě jeden zajímavý motiv: ve Španělsku zřejmě není méně korupce než u nás, ale asi nedosahuje tak vysoko. Tady se řídíme principem, že když už jednou něco stojí (samozřejmě jde především o velké stavby), tak to bylo postaveno v „dobré víře“ a nedá se s tím hnout.



Tom Worden: BATTLE OF THE BULLDOZERS... (The Observer)