Prezidentské sviňárny

Prezidentské sviňárny

Prezidentské sviňárny

Nejdřív mi přišel e-mail od pražského advokáta Kolji Kubíčka, že s českým občanstvím prezidentského kandidáta Jana Švejnara to je nahnuté. Potom se zhruba totéž objevilo na blogu Miroslava Macka, odkud tuto informaci houfně převzaly všechny noviny. Načež přišel jiný, tentokrát nepodepsaný e-mail...

z adresy m2008@volny.cz, který mě upozorňoval na údajné čachry Václava Klause s pražským magistrátem ohledně koupě bytu v Praze-Libni.
Klaus prý spolu se svou ženou Livií, pražským primátorem Pavlem Bémem a právníkem Ivanem Přikrylem čelí trestnímu oznámení, o kterém „nikdo nechce psát“. „Od 28. 1. 2008 se nedaří prorazit informační embargo médií,“ stěžuje si anonym a jedním dechem dodává: „Identita oznamovatele bude zveřejněna v případě, že naše „svobodná“ média přestanou embargovat tyto informace a budou o nich referovat stejným způsobem jako o panu Čunkovi, Bursíkovi a Švejnarovi (pokud se týká trestních oznámení na uvedené osoby). Proti uvedeným trestním oznámením je toto zcela vyčerpávajícím způsobem zdokladováno a nejde v žádném případě o nějakou mediální bublinu podobnou například Kubicově zprávě...“
Pomyslel jsem si cosi o tom, že minulý týden byl dost náročný, a mávl nad těmi elektronickými splašky rukou. Jenže pak se odkudsi vynořilo téma Švejnarova otce a jeho spolupráce s komunistickou rozvědkou, k němuž mi server iDnes.cz naservíroval kopii originálního souhlasu pro komunistické ministerstvo vnitra. Zveřejnil ho na svém webu sám Jan Švejnar, protože se „prý“ dozvěděl, že to na něj chtějí „nějací“ novináři vytáhnout.
Z titulní strany sobotních Lidových novin mi premiér Mirek Topolánek sděluje „Proč volím Václava Klause“ a uvnitř se protikomunistický bojovník Vladimír Bystrov v hlavním komentáři zamýšlí nad „Švejnarovými mezemi“. Prý se nikde nevyslovil k památce hrdinů protikomunistického odboje, píše Bystrov, nedávno Klausem oceněný státním vyznamenáním.
Listuji dál a v příloze Relax na mě vykoukne palcový titulek „Švejnar je politický hermafrodit“. Ach ano, rozhovor s ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem! Proč se bavit o obrazech, tak nudném a neaktuálním tématu. A hned za ním pěkné povídání se Švejnarovou dcerou: „Jsem Laura, můj otec kandiduje na prezidenta.“ Snad aby se nezapomnělo, že proti Klausovi kandiduje cizák odkudsi z Michiganu?
MF Dnes jde ještě dál: Švejnar by si podle ní prezidentováním pohoršil, na univerzitě v Michiganu bere i s náhradami a platem manželky v přepočtu přes 400 tisíc korun! (Kolik bere Klaus s Klausovou?) K tomu na třetí straně letecký obrázek komplexu luxusních vilek ve městě Ann Arbor. Pokud si vezmete lupu, možná si pod ním přečtete jednu nepodstatnou informaci, totiž že jde o „satelitní snímek ulice, kde Švejnar bydlí“, nikoli o Švejnarův rozlehlý statek.
Na názorové stránce MF Dnes končí seriál o prezidentovi Václavu Klausovi. Poslední díl píše antiklausovec Jiří Pehe, u článku je také anketní otázka „Jak svět vnímá působení V. K.?“ Myšleno samozřejmě z pohledu Klausova boje proti Evropské unii a zastáncům myšlenky globálního oteplování. Odpovídají Miroslav Macek a Ivan Brezina... Opravdu nečekané a objevné závěry.
Jenom si říkám, jestli mají takové sviňárničky smysl, když prezidenta nevolíme přímo. Vyplatí se kvůli 281 zákonodárcům zakydávat noviny takovou špínou?