Vyvalte sudy, Čejková se vrací

Vyvalte sudy, Čejková se vrací

Vyvalte sudy, Čejková se vrací

Každé všední dopoledne klikám na kulturní rubriku serveru Novinky.cz, abych se podíval, jak vysokou sledovanost měly večerní televizní pořady předchozího dne. Zvlášť zajímavé mi poslední dobou přijdou kolonky s údaji o počtu diváků hlavních večerních zpráv. Pomalu, ale vytrvale všem televizím klesají a obávám se, že na tom nic nezmění ani nejnovější akvizice Primy Mirka Čejková.


Televizní zprávy se stávají zbožím velice postradatelným, protože jsou prostě staré. Většina diváků si aktuální události přečetla na internetu a nepotřebují kvůli nim usedat v pevný čas k televizní obrazovce. Naopak ti, co internet nemají nebo ho neovládají, se chtějí u televize bavit. Skloubit některá témata se zábavou ale často bývá i nad síly televize Nova. To se pak zpráva podkreslí hudbou ze seriálu Akta X a ze zpravodajství se stává cosi na způsob Tele Tele.
Když už televize nemůžou přitáhnout pozornost diváků obsahem zpráv, sázejí na co nejatraktivnější formu. Jenže koho zajímá, že v den devátého výročí prvního společného moderování Televizních novin na Nově usednou Mirka Čejková s Pavlem Zunou k moderování nových zpráv na Primě? Nebo ještě lépe: koho to bude zajímat za týden, za měsíc nebo za půl roku, až se Čejková se Zunou stanou stabilními mluvicími hlavami Primy?
Problém s informačně rychlejším, obsáhlejším a vlastně i zábavnějším internetem to nevyřeší. Na nedávné tiskové konferenci k nové podobě a novému vysílacímu času zpráv na Primě Pavel Zuna řekl, že vážně uvažuje o zvířátku na konec, z kultury se bude věnovat jenom mainstreamu a rozhodně nenabídne zbytečné živé vstupy jenom proto, aby navodil atmosféru, že se někde něco děje, když se to tam dělo před šesti hodinami. A hlavně: že Zprávy TV Prima mají diváky bavit.
Bavte se ale něčím, co už dávno víte a televize vám to jenom zopakuje. Navíc v přesně stanovený čas. Až přijdou nové digitální televize a pozornost onoho zbytečku diváků se rozmělní ještě víc, dočkáme se asi reinkarnace nováckého Počasíčka a „svlékacích“ zpráv jako kdesi v Hongkongu. Koho pak bude zajímat, co sděluje obnažující se moderátorka?