Grafikon digitalizace, pokus číslo dvě

Grafikon digitalizace, pokus číslo dvě

Grafikon digitalizace, pokus číslo dvě

Český telekomunikační úřad ve čtvrtek představil novou verzi Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání. „Jízdní řád digitalizace“, jak se dokumentu říká mezi neodbornými novináři, určuje termíny spouštění digitálních a vypínání analogových televizních vysílačů v jednotlivých regionech České republiky.


Země je podle plánu rozdělena na jedenáct ucelených oblastí, které částečně kopírují kraje (ale například Pardubický a Královéhradecký kraj tvoří jednu jedinou oblast) a po kterých se bude postupovat při zavádění zemské digitální televize. Začíná se na Plzeňsku a Českobudějovicku, pokračuje přes Sušici, střední Čechy, Prahu, Ústecko, Brno a okolí, Jihlavu, Trutnov, Brno, Ostravu a Jeseník do Zlína.
Plán předpokládá, že Česká televize zahájí vysílání vlastní digitální sítě nejpozději v květnu 2008 v Plzni a Českých Budějovicích (sama ČT počítá pro Plzeň s dřívějším, březnovým termínem), v červenci naváže vysílač v Sušicích a v říjnu pak pokryje digitálním signálem Prahu, střední a severní Čechy a Brno. V těchto místech už sice ČT digitálně vysílá, ale ve společném multiplexu s Novou, z něhož bude muset odejít.
Takzvaný veřejnoprávní multiplex, který obsadí čtyři programy ČT a sedm okruhů Českého rozhlasu, vznikne na analogových kmitočtech programu ČT 2. Už v příštím roce tak řada diváků přijde o možnost přijímat pozemně ČT 2 – tedy pokud si nepořídí digitální set-top-box (v tom případě ale kromě ČT 1 a ČT 2 naladí i další dva kanály: ČT 4 Sport a ČT 24).
Komerčním televizím jsou vyčleněné další tři celoplošné digitální sítě, jejichž start telekomunikační úřad plánuje nejpozději na listopadu 2008. To je ovšem hraniční termín, protože tou dobou pomalu vyprší šestici nových digitálních televizí (Óčko, TV Barrandov, Febio TV, TV Pohoda, RTA, Z1) lhůta pro zahájení vysílání. Odpočítávání začne 1. ledna 2008, ode dne platnosti „diginovely“ vysílacího zákona. Nové stanice musí odstartovat do 360 dní od tohoto data, jinak přijdou o licenci.
Potíž je v tom, že harmonogram předkládaný ČTÚ je zatím jen pracovní verzí a čeká ho zkrácené připomínkové řízení od „dotčených subjektů“, což jsou televize a provozovatelé vysílačů, potom meziresortní připomínkové řízení a projednání v Legislativní radě vlády. Teprve potom se dostane na vládu, která jediná má právo tento dokument vydat. Předseda telekomunikační rady Pavel Dvořák nepředpokládá, že se tak stane dříve než v březnu.
Do té doby se samozřejmě může s tabulkami navrženými ČTÚ stát cokoli. Úřad třeba nadále trvá na roku 2010 jako termínu ukončení analogového televizního vysílání, přestože České Radiokomunikace opakovaně varovaly, že technicky ho není možné dodržet. Výrazně proti je také televize Nova, ale u té je jakékoli zdržování digitalizace pochopitelným obchodním zájmem.
Potíž je také v tom, že i tento, v pořadí už druhý Technický plán přechodu na digitální vysílání je pro současné komerční televize dobrovolný a pokud se k němu samy nepřihlásí a nevzdají se předčasně kanálů, na kterých dnes vysílají analogově, nedají se bez jejich spolupráce sestavit čtyři celoplošné digitální sítě, ale jenom dvě. Jednu obsadí Česká televize a do druhé by se asi zbytek zájemců nevtěsnal.
Všechno zatím nasvědčuje tomu, že Nova s Primou budou návrh opět torpédovat. V takovém případě nás příští rok čeká další patová situace, protože stát zákonem přímo udělil šestici nových digitálních televizí vysílací licenci, ale nemůže jim zajistit, aby začaly vysílat ve lhůtě, kterou po nich stejným zákonem vyžaduje. Pak by už skutečně mohlo dojít na arbitráže.