Pravda vítězí

Pravda vítězí

Pravda vítězí

První velké zaškobrtnutí se podařilo prezidentskému kandidátovi Janu Švejnarovi, když v Nedělní partii na Primě nebyl schopný říci, co je napsáno na prezidentské standartě. Moderátor Petr Šimůnek ovšem Švejnara zaskočil i několika dalšími otázkami na české reálie. Poskytnul tak dobré střelivo Václavu Klausovi?


Víte, kdo složil Mou vlast? Při jaké příležitosti se poprvé veřejně hrála dnešní česká hymna Kde domov můj? Nečekané otázky Jana Švejnara zaskočily a pokud bychom měli jeho výkon klasifikovat jako ve škole, zcela jasně pohořel. Jenže kdo mohl čekat, že se Petr Šimůnek zeptá zrovna na dávné české reálie a ne třeba jen na současnou českou politickou scénu nebo globální oteplování?
Od moderátora to byly docela záludné otázky, ovšem zcela na místě. Pokud na ně Petr Šimůnek přišel sám a nikdo mu je „nenašeptal“, podařil se mu husarský kousek, za který mu poděkuje především Václav Klaus. Nedovedu si dost dobře představit, že by Klaus nepoužil Švejnarovy nedostatky v mediálním boji o prezidentský úřad. A pokud dojde na onu tolikrát žádanou televizní debatu obou (či více) kandidátů, alespoň v této oblasti by byl Klaus na koni (zatímco Švejnar by si už nebyl tak jistý v kramflecích).
Z chování Jana Švejnara po testu v Nedělní partii bylo zřejmé, že si svoji fatální chybu uvědomuje. Možná že si zrovna teď doplňuje vědomosti, studuje hradní protokol a státní symboly. Příští neděli má do Primy přijít jeho sok Václav Klaus. Nepochybuji o tom, že se ke „Švejnarově“ testu vrátí, ale moc mě zajímá, jestli i Klausovi připraví moderátor podobně záludné otázky jako jeho protikandidátovi. Pochopitelně ne o tom, co stojí na prezidentské standartě...