Čeho se Klaus bojí?

Čeho se Klaus bojí?

Čeho se Klaus bojí?

Není mi jasné, proč Václav Klaus odmítá veřejnou debatu prezidentských kandidátů v televizi. Takový diskusní pořad by určitě trhal rekordy sledovanosti, ale sympatie diváků k tomu či onomu adeptovi na nejvyšší ústavní funkci v zemi by se stejně nemohly promítnout do výsledku skutečné volby, která zůstává na bedrech poslanců a senátorů.


Leda že by se Klaus obával ztráty určité aureoly, kterou se mu podařilo za dobu pětiletého prezidentování kolem sebe vytvořit a není si naprosto jistý vlastním úspěchem v takové debatě. S Janem Švejnarem, pokud se skutečně rozhodne kandidovat proti Klausovi, by to měl současný prezident v televizním studiu těžké. Jakémukoli přímému souboji v médiích se ale Klaus programově vyhýbá po celé své funkční období, a pokud už se objevil v nějakém diskusním pořadu, pak jako jediný a exkluzivní host velmi uctivého moderátora, od kterého nepadla žádná ostřejší otázka.
„Nechápu snahy některých elektronických médií udělat společné besedy s kandidáty. Kdyby byla přímá volba, tak se tam budu drát, přemlouval bych všechna média, aby mi to umožnila. Ale v momentu, když je mým prostorem 281 volitelů, tak do televizních debat nepůjdu. Bylo by to kontraproduktivní,“ řekl Klaus sobotní MF Dnes a asi má pravdu. Volitelé se na televizi taky dívají, a kdyby Klaus takovou debatu projel, těžko říct, zda by v tajné volbě převážila loajalita k současné hlavě státu, nebo dopad výsledků veřejného mínění.
Hodně by ale také záleželo na tom, jaká televize a jakou formou by takovou debatu zorganizovala. Veřejné klání s hosty v Kongresovém centru, tak jak jej navrhuje Václav Moravec, by skutečně nebylo příliš důstojné. Klaus navíc Moravce nemusí a odmítá chodit do jeho Otázek, takže s tímhle konceptem se můžeme rovnou rozloučit. Debata veřejnoprávní televize, kde by místo Václava Klause zůstala prázdná židle, by byla trapná.
I když ani tuto variantu nelze vyloučit, jak ostatně Klaus naznačil ve zmiňovaném (mimochodem také dost uctivém) rozhovoru pro MF Dnes, když se ho zástupce šéfredaktora William Buchert zeptal, zda se neobává názoru, že neúčastí v takovém televizním duelu by veřejně přiznal strach z konkurenta. „Václav Moravec už navíc v jednom svém pořadu v ČT oznámil, že podobnou besedu chce připravit, a Jan Švejnar řekl, že by přišel,“ řekl Buchert. „Připravovat může, jenže tím jen manipuluje a tlačí, což je ale jeho zvykem,“ odpověděl Klaus.
Pokud by tedy měl šanci nějaký prezidentský televizní duel, pak asi bez Moravce (nic proti němu, ale Klaus se vůči němu jasně vymezil a přes to vlak nejede) a asi by ho měly vyrábět a vysílat všechny tři velké televize, stejně jako novoroční projevy. Teď jen najít moderátora, který by vyhovoval Klausovi a zároveň by bylo jasné, že nebude současnému prezidentovi pochlebovat. Existuje nějaký takový?