Janečku, zastaň se!

Janečku, zastaň se!

Janečku, zastaň se!

Na Kavčích horách by mohli přistát i ufoni, a generálního ředitele Jiřího Janečka by to zřejmě nechalo úplně chladným. Možná by po pečlivém zvážení odpověděl na e-mailový dotaz prostřednictvím tiskového oddělení ČT. Obvinění politiků, že reportéři ČT uplácejí policisty, aby mohli nahlédnout do vyšetřovacích spisů, a točí reportáže na objednávku, si ale žádá ráznou reakci.


Nedovedu si představit situaci, kdy by mě nějaký politik nařknul, že pracuji za peníze jeho nepřátel, a můj vydavatel nebo šéfredaktor by se mě veřejně nezastal. Každopádně bych se hodně rozmýšlel, jestli u takové společnosti a pod takovým nadřízeným pracovat. V České televizi se to stalo za poslední měsíce několikrát, a generální ředitel Jiří Janeček mlčí. Ostatně jako vždy, když se něco děje.
Výzvu televizních odborů, aby se zastal napadených reportérů, lze vnímat dvojím způsobem. Odboráři už dlouho neměli žádné téma, na jakém by Janečkovi mohli zatopit. A tak, i když se obvinění politiků odehrála před několika týdny a měsíci, přicházejí s výzvou v době, kdy se to mediálně nejvíc hodí: o politických tlacích začali veřejně mluvit sami reportéři a televizi opouští ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.
Z tohoto hlediska je jistě nejnovější aktivita odborářského šéfa Antonína Dekoje mimo a odboráři si jenom přihřívají polívčičku. Na věc se dá ale nazírat i z jiné strany: proč se Janeček prostě nesebere a neřekne naplno, jak se věci mají? Politické tlaky na veřejnoprávní televizi jistě existují, existovaly a existovat budou, ať už v ředitelském křesle sedí kdokoli. Záleží však na tom, jak silný to je ředitel.
Jiří Janeček moc silným ředitelem není. Novinářům se vyhýbá a těch vlastních se ani nedokáže zastat. Spíš se chová opačně: potichu přitakává jejich kritikům. Je to zajímavá proměna člověka, který ještě před osmi lety spal na zpravodajském velínu s trikolorou na svetru a vysílal truc zprávy proti narychlo zvolenému generálními řediteli Hodačovi.
Odborářská výzva může být jakkoli hysterická a účelová, vše ale nasvědčuje tomu, že je opodstatněná. Je smutné, že se reportérů veřejnoprávní televize zastanou už jen uřvaní odboráři, zatímco generální ředitel ze strachu poskytuje písemně už i bezzubé rozhovory o programových novinkách ČT na příští rok. Chtělo by to jasné vyjádření, pane Janečku!