Špatná zpráva pro Kateřinu Jacques

Špatná zpráva pro Kateřinu Jacques

Špatná zpráva pro Kateřinu Jacques

Zelení teď mají jiné starosti, ale jejich poslankyni Kateřinu Jacques určitě nepotěšilo, že sněmovní mediální komise minulý týden hladce schválila výroční zprávu Rady České televize. Ono se s tím totiž tak nějak nepočítalo. Jacques se už před prázdninami postarala o to, aby společně se sociálními demokraty a komunisty výroční zprávu napoprvé shodila ze stolu.


Co se vlastně stalo? Jacques napomohla k tomu, aby mediální komise nedoporučila Poslanecké sněmovně přijmout výroční zprávu Rady ČT. Kdyby se tak stalo i podruhé, televizní rada by byla podle zákona jako celek odvolaná a poslanci by museli zvolit kompletně novou. S tím počítala jak Jacques, tak ČSSD a KSČM. Každý ale tak trošku z jiného důvodu.
Paroubkově ČSSD se nelíbilo, jak s nimi ČT 24 vyjebala při přenosu stranické tiskovky (televize přenos přerušila ve chvíli, kdy se Jiří Paroubek pustil do kritiky ČT). Komunisté veřejnoprávní televizi vyčítají, že jim nedává adekvátní prostor ve zpravodajství a nezve je do Otázek Václava Moravce. A Kateřině Jacques se nelíbí, jakým způsobem se Rada ČT i vedení televize vypořádaly s milicionářskou kauzou bývalého vrchního a programového, dnes už jen finančního ředitele ČT Františka Lamberta. Všichni dohromady pak tvrdí, že by radu měly tvořit nezávislé osobnosti.
To je sice pěkná myšlenka, ale můžeme si být jisti, že skončí ve chvíli, kdy dojde na mačkání hlasovacího zařízení ve sněmovně. Proč by si poslanci do kontrolního orgánu veřejnoprávní televize posadili nezávislé radní? Aby ztratili hlavní páku na ČT? Ne, téhle výhody se poslanci opravdu dobrovolně nevzdají. Pokud by dnešní rada padla, ta další by byla zvolená úplně stejným způsobem jako ta současná. Což si asi Kateřina Jacques neuvědomuje.
Zelení teď mají opravdu jiné starosti, ale až se zase začnou dmout pýchou, jaký svěží vítr přinesli do vysoké politiky, bylo by dobré jim připomenout, že v téhle oblasti jim cosi nevyšlo.