Skončí Na vlastní oči?

Skončí Na vlastní oči?

Skončí Na vlastní oči?

Se stejnou otázkou se na mě obrátil už před třemi týdny kolega ze Slovenska. Nova prý večer nedávala jeho oblíbený investigativní pořad a v programu ho neměla ani na další týden. Což byl fakt: Na vlastní oči po prázdninových reprízách starších reportáží z obrazovky úplně zmizely. Podle vedení Novy proto, že reportérský tým dostal za úkol pořad změnit.

Se stejnou otázkou se na mě obrátil už před třemi týdny kolega ze Slovenska. Nova prý večer nedávala jeho oblíbený investigativní pořad a v programu ho neměla ani na další týden. Což byl fakt: pořad Na vlastní oči po prázdninových reprízách starších reportáží z obrazovky úplně zmizel. Podle vedení Novy proto, že reportérský tým dostal za úkol ho změnit.
Jenže samotní reportéři tvrdí něco jiného. Když se o „Oči“ začaly zajímat Hospodářské noviny, šéfredaktor publicistiky na Nově Stanislav Brunclík ujišťoval, že pořad neskončí a pracuje se na jeho nové podobě, nejmenovaní členové týmu „Očí“ ale mluvili o zániku. Na čemž asi něco bude, protože o tom, že se „cosi děje“ mi řekl i šéfredaktor zpravodajství jedné ze dvou zbývajících českých televizí, podle kterého se reportéři z Novy ptají na práci u konkurence.
A to pro změnu v Hospodářských novinách potvrdil šéf pořadu Reportéři ČT Marek Wollner: podle něj už s ČT začal spolupracovat jeden z členů týmu „Očí“. Vedení Novy mlčí anebo jen nepřímo naznačuje, že problém nebude ani tak v zastaralosti formátu pořadu, jako spíš v nákladech na jeho výrobu. Jenže investigativní pořad, kde reportéři pracují se skrytou kamerou a týdny a měsíce sledují jeden případ jako Janek Kroupa, prostě drahý bude – ať je formát sebemodernější.
Ale na Nově se šetří a utrácení za unikátní reportáže, o kterých se sice všude píše a kromě proměnlivých čísel sledovanosti dělají televizi taky reklamu (rozhodně lepší než reality show Vem si mě! nebo ohraná Ordinace v růžové zahradě), se na Barrandově zkrátka trpět nebude. Jaký asi bude ten nový formát Na vlastní oči? Něco jako Střepiny? Reportéři rozumbradové s emotivními závěry typu „já si myslím“ a vtíravým hudebním podkresem?
Každopádně na Kavčích horách mají co slavit. Novácký pořad Na vlastní oči se jim za celou dobu jeho existence nepodařilo porazit. Je to taková bolístka České televize: žádný z publicistických pořadů prostě neměl na to postavit se týmu Radka Johna a Josefa Klímy. Není to však žádné sladké vítězství, protože „Oči“ neporazila ČT, ale sama Nova. Ke své vlastní škodě.