Lambert přes palubu

Lambert přes palubu

Lambert přes palubu

Česká televize má nového ředitele. Ne generálního, ale provozního. Je jím dosavadní šéf brněnského studia ČT Vladimír Karmazín, který v podstatě převezme pravomoci vrchního ředitele, jehož televize postrádá od letošního února. Tehdy vypukla milicionářská aféra Františka Lamberta, která mohla smést i generálního ředitele Jiřího Janečka.


Personální šachy na Kavčích horách, rozehrané po Lambertově únorovém harakiri, naznačují nové přeskupení sil v managementu ČT. Karmazín se sice stává provozním ředitelem, což je funkce, která na Kavčích horách dosud neexistovala, zároveň však není pravou rukou Janečka, protože toho bude v nepřítomnosti nebo v případě odvolání zastupovat technický ředitel Rudolf Pop.
Už dříve Janeček vytvořil funkci personálního ředitele, do které dosadil Jana Mrzenu, bývalého předsedu Rady ČT, za jehož šéfování radní Janečka zvolili generálním ředitelem. Pěkná malá domů. Pod Mrzenu spadá tiskové oddělení ČT, divácké centrum i úsek vnějších vztahů ČT. To všechno kdysi kontroloval Lambert z pozice vrchního ředitele. Kolem Janečka tak vzniká val několika vděčných ředitelů, zatímco Lambert zůstává osamocen ve funkci finančního šéfa, kterému může kdykoli zazvonit hrana.
Stále se totiž čeká na verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4, zda Lambert jako bývalý milicionář může vykonávat funkci finančního ředitele. Vrchním ředitelem být nemohl a neměl se jím ani stát. Že se jím stal, není jenom vinou samotného Lamberta, ale také Janečka. Jenže kdo by vytáhnul televizi z problémů, když ne Lambert? Ten si svoje odpracoval, šlápnul několika lidem na kuří oko a ti na něj vytáhli jeho problematickou minulost.
Byla to Lambertova chyba, že se nechal nachytat na švestkách. Docela bych ale chápal jeho rozhořčení nad velmi pragmatickým chováním Jiřího Janečka. Ten si ho na Kavčí hory dovedl jako přítele a schopného manažera. Kavčí hory přebírali jako tandem. Lambert se činil a vysloužil si dokonce ocenění Finanční ředitel roku. Pak ho shodila skupinka nespokojenců a Janeček, aby si zachránil vlastní kůži, od něj dal ruce pryč.
Musí to být dost nepříjemné, když nejdřív děláte v podstatě veškerou práci za generálního ředitele, máte pravomoci jako nikdo jiný (Lambert jako vrchní a programový ředitel rozhodoval prakticky o všem kromě zpravodajství), a pak vám náhle zbude mizerná kancelář a kalkulačka. A kamarád, co v různých rozhovorech říká, jak je to pro něj těžké, protože to kazí vaše přátelství a kdesi cosi. Kumulace funkcí byla chyba, za kterou Lambert pyká. Neměl by ale pykat taky Janeček?




Související články:

Jan Potůček: PANE REDAKTORE, PÍŠETE BLUDY
Jan Potůček: ČT PODLE FILIPA
Jan Potůček: ŽÁDNÉ ŠMUDLO, HLEDEJ!
Ivo Mathé: PŘEHNANÁ CHVÁLA LAMBERTA
Jan Potůček: ŠTĚSTÍ FERDY ŠROUBKA
Andrej Halada: BYL JSEM A BUDU LOAJÁLNÍ