Další jistota pro Novu

Další jistota pro Novu

Další jistota pro Novu

Poslanec Petr Pleva (ODS) navrhuje, aby nový mediální zákon, který má upravovat podmínky zavádění digitálního televizního vysílání, prodloužil platnost licencí televize Nova a Prima o další čtyři roky. Ne že by Nova s Primou už jedno prodloužení nezažily, tentokrát se ale návrh příčí zdravému rozumu. Tedy na první pohled. Na ten druhý už jistou logiku najdete.


Oč jde? Nova s Primou nyní vysílají na základě už jednou prodloužených licencí. Ty jim platí v případě Novy do roku 2017 a v případě Primy do roku 2018. Pokud obě přejdou na digitální vysílání a licence jim vyprší, můžou dopředu požádat o nové a podle nového zákona je prostě budou muset dostat. Licenci pro televizní vysílání už totiž dostane každý, kdo si o ni požádá a neudělá v žádosti gramatickou chybu. Přeháním, ale v podstatě je to tak.
Proč tedy Nově s Primou prodloužovat licence o další čtyři roky, když v podstatě o nic nejde? Chyba lávky, jde. Vysílací licenci sice bude moci získat každý, do éteru se ale dostanou jenom ti, kterým se podaří uzavřít smlouvy s provozovateli televizních vysílačů. Držitelů licencí bude víc než počet televizních stanic, které se budou moci fyzicky vejít do nových digitálních sítí. A tady je jádro pudla.
Ony totiž nové digitální televize nebudou mít od státu garantované místo v digitálních sítích a na vysílače se vůbec nemusí dostat. To se ovšem netýká současných televizních stanic včetně Novy a Primy. Ty, pokud budou souhlasit s přechodem na digitální vysílání, dostanou od státu ještě jednu programovou licenci pro další celostátní kanál navíc a garanci zachování pokrytí při digitálním vysílání na úrovni, jakou mají v dnešní analogové éře. Majitelé vysílačů je prostě do éteru pustit musí.
Zatím to tak platí jenom do roku 2017 (v případě Novy) a 2018 (v případě Primy). Pokud projde Plevův pozměňovací návrh sněmovnou, zajistí si Nova s Primou další čtyři roky bezproblémového přežívání, aniž by se musely strachovat o to, že je správce vysílačů vyhodí. Plevův vylepšovák už schválily kulturní výbor sněmovny a stálá sněmovní komise pro sdělovací prostředky. Napříč politickým spektrem, vyjma komunistů.
Je to typická ukázka otevírání televizního trhu nové konkurenci: pro všechny budou rovné příležitosti, jen někteří je budou mít rovnější, protože na to prostě mají dobré páky.