Pitomosti, na to nás užije

Pitomosti, na to nás užije

Pitomosti, na to nás užije

Zeměkoule ve znělkách zpravodajských pořadů nového vizuálního stylu programů České televize se otáčí v opačném směru než ve skutečnosti. Jaká hrůza! Diváci jsou zděšeni, nově vytvořené Divácké centrum ČT odpovídá, že televizi nejde o vytváření skutečnosti, ale virtuální reality, která na obrazovce lépe lahodí oku.


Zarytému odpůrci veřejnoprávní televize to secvakne a hned troubí do světa, jak to asi bude s obsahem zpravodajství, když u znělek jde ČT hlavně o virtuální realitu lahodící oku? Asi nebudu sám, komu to připadá jako úplná zhovadilost. Ano, zeměkoule se ve znělkách točí obráceně, ale kdo si toho vlastně všimne a je to tak zásadní problém? Samozřejmě že není.
Znělka zpráv nemá nějaký naučný charakter, paní učitelka na ní rozhodně nebude školáky učit, jak se točí Země okolo své osy. A pochybuji, že školáky zajímají Události. Středoškoláci můžou nějaký problém zaregistrovat, ale je to maximálně tak na vzrušenou debatu než na ostrou kritiku Kavčích hor. To se spíš hledají zástupné důvody, aby se opět mohla strhat nová grafika a vizuální styl programů České televize. Pak bych „zeměkoulovou“ aféru chápal.