Kouzlo vrtulníku s termovizí

Kouzlo vrtulníku s termovizí

Kouzlo vrtulníku s termovizí

Je to jako kouzelné zaklínadlo, kdykoli se rozjede nějaká pátrací akce, ať už jde o uprchlého kriminálníka, sexuálního devianta, který se vytratil z léčebny, či ztracené dítko. Média informují o tom, že pohřešovanou osobu hledá například sto policistů, třicet záchranářů, dvacet psů a kdovíkdo ještě. A nakonec nejtěžší kalibr: byl povolán i vrtulník s termovizí! Takový vrtulník, to už znamená opravdu ostré a pečlivé pátrání, není-liž pravda?


Stačí zadat ono kouzelné sousloví do vyhledávače Google a vynoří se řada případů, v nichž onen výdobytek moderní techniky figuruje. Ovšem ne zrovna s nejlepším výsledkem. Zpráva obvykle končí podobnými slovy: „…ale pohřešovaného se najít nepodařilo. Nepomohl ani vrtulník s termovizí.&#8220 Nebo naopak: „…byl nasazen i vrtulník s termovizí, ale pohřešovaného nakonec našel…&#8220, dosaďte si sami: strýc, pes, myslivec, náhodný kolemjdoucí, pohraničníci…
Ale nebuďme nespravedliví, jednou vrtulník skutečně zabodoval. To když před rokem na Rakovnicku bravurně vypátral třiaosmdesátiletého dědu, jenž, sbíraje klestí, zabloudil v lesíku. Lze namítnout, že ani navzdory této výborně zvládnuté a nepochybně přínosné záchranné akci není úspěšnost legendárního vrtulníku s termovizí nijak závratná. Cynik by se mohl domnívat, že za stejné peníze by bylo možné zaplatit třeba padesát senzibilů se stejným, možná i lepším výsledkem. Ale to je omyl. Tady jde o něco jiného. Hlavním úkolem vrtulníku není najít, nýbrž hledat. Tedy zúčastnit se a dokázat, že bylo vykonáno opravdu vše, a tím nad problémem morálně zvítězit.
Když jsme s přáteli před lety lezli po horách na Kavkaze poblíž gruzínských hranic, pozvali nás znudění ruští vojáci do tábora. Oficíři z Dálného východu byli upřímně zaskočeni technickým pokrokem symbolizovaným našimi ošoupanými rádoby goretexovými bundami, malými lehkými stany a oškubanými, ale pro ně hypermoderně vyhlížejícími batohy. Potřebovali se taky něčím pochlubit. Ukázat, že ruská armáda je stále na úrovni a rozhodně nekope druhou ligu. „Už to mám,&#8220 zvolal opilý ostřelovač kolem druhé hodiny ranní. „Vstávejte, jdeme lovit tura! A vezmeme si brýle na noční vidění!&#8220 Co na tom, že přístroji chyběly baterky. Hlavně že JE!