Jak neříct nic

Jak neříct nic

Jak neříct nic

Nezlobím se na Barboru Tachecí, že v online rozhovoru pro server iDnes.cz ani v dvoustránkovém interview sobotní přílohy Mladé fronty Dnes neřekla vůbec nic o svých představách, jak by měl vypadat Český rozhlas 1 – Radiožurnál, byť právě kvůli němu a skutečnosti, že se stane jeho ředitelkou, tyto rozhovory vznikly. Spíš mě překvapuje neprofesionalita jejich autorů.


Doma jsem spíš pod pantoflem, dozvěděli jsme se z MF Dnes. Bezva. Mě by ale spíš zajímalo, jak chce Barbora Tachecí zastavit neustálý pokles zájmu o Radiožurnál, jak se popere s jeho hudební dramaturgií a jestli si s sebou do Českého rozhlasu přivede další lidi. Místo toho mi deník naservíroval informaci o tom, kolik peněz platí Tachecí svému synovi za úklid domu a že Ivo Mathé po ní dokáže přerovnat nádobí v myčce.
Nic proti mainstreamu a lidským příběhům. MF Dnes ví, proč se stylizovala do role lehkého bulváru, ale je opravdu nutné dělat rozhovor s novou ředitelkou Radiožurnálu jenom proto, že se o ní v souvislosti s touto funkcí začalo mluvit, ale ona sama ke svému novému angažmá ještě nemá co říct, nebo to říct nechce? První všetečné otázky padly už v den, kdy generální ředitel ČRo Václav Kasík oznámil rozhlasové radě jméno nové ředitelky Radiožurnálu. Tehdy Tachecí všechny otázky ohledně Radiožurnálu odmítala.
Přesto ji o několik dní později pozval zpravodajský server iDnes.cz na online rozhovor. Výsledek je opravdu bídný. Samé děkovačky a nářky čtenářů, jak je ten Radiožurnál špatný a jak doufají, že ho Tachecí vylepší. Jenže jak ho vylepší? To v celém „umazleném“ online rozhovoru nezaznělo. Dobrá, říkám si, na internetu se zpovídaný může odpovědi vyhnout. V klasickém rozhovoru by se to stát nemělo. Tedy pokud novinář trvá na tom, že rozhovor přinese nějakou informační hodnotu.
V obou případech, jak u iDnes.cz, tak u MF Dnes, dali kolegové novináři spíš na rychlost a oželeli možnost získat informace o novém směřování Radiožurnálu. O tom by jim Barbora Tachecí jistě řekla více v době, kdy už nebude sedět jako programová ředitelka na Frekvenci 1. Takhle to dopadlo jako mlácení prázdné slámy. Stejný výsledek by měl asi i online rozhovor s čerstvým šéfredaktorem zpravodajství na Primě Pavlem Zunou. Jenže ten nabídku iDnes.cz odmítl s tím, že první rozhovory může poskytnout tak za dva tři měsíce. Až se v redakci rozkouká.
Zuna je v tomhle ohledu rozumný. Je to prostě profík, co nemá potřebu dávat rozhovory o ničem. Pevně věřím, že Barbora Tachecí časem poskytne rozhovor, ve kterém nepůjde o její vztah s Ivem Mathé, mazlení a podpantofláctví, ale opravdu o Radiožurnál. Sám se o takové interview určitě pokusím.