Hrátky se spirálou

Hrátky se spirálou

Hrátky se spirálou

Televize Nova vyměnila minulou sobotu osvědčené modro-červené logo za jednoduchou spirálu, nadto stejně barevnou a průhlednou jako nová loga jednotlivých programů České televize, která se na obrazovce objevila o den dříve. Byla to pozitivní změna – ovšem po šesti dnech na Barrandově vyměkli.


Každá změna si žádá trochu odvahy, zvlášť pokud se jedná o tak závažný zásah, jakým je výměna loga nejsledovanější televize v zemi. Veřejnoprávní ČT avizovala změny v grafice a vizuálním stylu všech kanálů několik měsíců dopředu, v polovině srpna pak kvůli nim svolala speciální tiskovou konferenci. Nova grafické změny dopředu nekomunikovala, ale přikročila k nim den po ČT. Skoro se až zdá, jako by se snažila narychlo něco spíchnout.
Nápad s jednoduchou spirálou místo nápisu Nova, zvlášť když tu spirálu tvoří původní písmeno „o“ z celého původního loga Novy, je vynikající. Na obrazovce vypadal dobře. Ale jen do té doby, než generální ředitel Novy Petr Dvořák ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce prohlásil, že „my si myslíme, že logo televize Nova je velmi známé, je kvalitní a nevidím důvod, proč bychom ho měli měnit“. Proč to řekl šest dní poté, co ho Nova fakticky změnila, nebylo v tu chvíli jasné snad ani Václavu Moravcovi.
Ale možná si Nova nechala zpracovat „standardní výzkum, ptala se odborníků a spoléhala na nezávislé analýzy“, jak také řekl Dvořák na Impulsu. „Tak ta změna, která se udála na naší obrazovce, je docela velká, a protože je velká, tak samozřejmě chci mít poslední slovo z titulu toho, že chci vidět, jakým způsobem se vlastně celá Nova bude měnit,“ řekl také Dvořák. Jinými slovy: spirálu jsem nechal stáhnout já.
Pouhý den poté přišla z Kavčích hor tisková zpráva, že na četné žádosti diváků opět upravují týden stará (nová) loga programů, zmenší je a posunou víc doleva, k okraji obrazovky. Dokážu si představit, jak asi ty četné žádosti diváků vypadaly. Stačí si pročíst diskuse na internetu. Spíš mě zaráží určitá předpos...nost České televize. A opravdu se zájmem čekám, jak Jiří Janeček zpracuje a vyhodnotí komentář odborového předáka Antonína Dekoje v Lidových novinách, ve kterém se píše, že změna grafiky a loga má vést k oslabení veřejnoprávní televize a její privatizaci.
Nevím, jestli to Dekoj psal po noční směně v přenosovém vozu, nebo si na kuráž něčím přihnul, ale takovou paranoiou odboráři netrpěli ani za Hodače. Jenom se divím, že se Dekoj nepozastavil nad tím, že Nova změnila svoje logo jen o den později než ČT, že použila stejnou našedlou barvu a obě loga jsou průhledná. Úplné grafické spiknutí!