Digipozměňováky

Digipozměňováky

Digipozměňováky

Poslanci ve středu překvapivě, dokonce o den dřív, než se předpokládalo, projednali v prvním čtení vládní návrh „digitální“ novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Novela má odstranit největší překážky, které brání zahájení digitálního vysílání na co největším území Česka, a také blokují vstup nových televizních stanic na trh. Jenže ještě není vyhráno.



Proč? Předkladatelé novely původně žádali, aby ji sněmovna projednala mimořádně ve zkráceném řízení a definitivně schválila už v prvním čtení. Vyhnuli by se tak poslanecké kreativitě v podobě pozměňovacích návrhů, která minulou novelu vysílacího zákona proměnila v něco úplně jiného, než co původně do sněmovny přišlo. V tomhle bodě se ale autoři aktuální novely přepočítali.

Žádné schválení v prvním čtení, ale dokonce ani písemná garance, že schvalování skrze tři kola bude zrychlené. Normálně totiž mají sněmovní výbory a komise po prvním čtení zákona šedesát dní na to, aby se k tomuto návrhu vyjádřily. Po tuto dobu mohou poslanci také podávat pozměňovací návrhy. Ve středu se sice předsedové všech poslaneckých klubů dohodli, že druhé čtení „diginovely“ by mohlo proběhnout už 25. září, oficiálně ale žádný takový návrh sněmovna neprojednala a poslanci neodhlasovali.

Čtyřicet dní je poměrně krátká doba na to, jak velké změny by si v novele přála například televize Nova, ale také reklamní agentury nebo filmaři. Ale i kdyby poslanci dodrželi onen termín 25. září (třetí čtení a definitivní hlasování o novele by mělo podle předkladatele a ministra vnitra Ivana Langera proběhnout o dva dny později), čeká nás v nejbližších dnech řada překvapení. Ale hlavně: ukáže se, s jakou televizí či lobbistickou skupinou jaký poslanec peče.

Nároky jednotlivých televizí a nátlakových skupin na změny v novele jsou celkem známé. Teď jen stačí počkat, kteří poslanci je navrhnou v rámci „svého vlastního“ pozměňovacího návrhu. Diginovela je šitá horkou jehlou a zažila poměrně bouřlivý vývoj, je to takový kompromis nad kompromisy. Ale dá se říct, že je přijatelnější pro nové digitální televize než pro ty staré, analogové, a nadto komerční (tedy Novu a Primu). Hladké přijetí asi nečeká nikdo, přesto by bylo dobré, aby novela prošla oběma komorami Parlamentu a doputovala k prezidentovi před koncem roku, aby mohla začít platit 1. ledna 2008.

Jedině v takovém případě by totiž už v příštím roce, zřejmě ale až na podzim, mohly začít vysílat nové digitální televize. Ty, které dostaly licence už loni v dubnu, ale potom o ně v soudním řízení vyvolaném žalobami neúspěšných zájemců o tytéž licence přišly. Novela jim tyto licence uděluje přímo. Takže pokud projde Parlamentem a podepíše ji i prezident, příští rok na podzim začnou z pozemních vysílačů digitálně vysílat plnoformátové programy TV Barrandov a Febio TV, hudební kanál Óčko, zpravodajská televize Z 1, regionální síť RTA a dětská televize Pohoda.

V opačném případě zůstane u České televize, Novy a Primy.