Murdoch není idiot

Murdoch není idiot

Murdoch není idiot

...i když by se to mohlo z komentářů a analýz ke koupi Wall Street Journal zdát. Všechny do jednoho konstatují, že „král bulváru“ ovládl klenot americké seriózní, nadto ještě ekonomické žurnalistiky. A že se dá čekat, jak Wall Street Journal klesne na kvalitě, zbulvární a Rupert Murdoch začne jeho prostřednictvím hrát politické hry jako s britským bulvárem The Sun nebo republikánskou agitkou Fox News.


Nebyl bych si tím tak jistý. O velký seriózní deník ve Státech usiloval Murdoch už dlouho. Byl by asi velký blázen, kdyby po tak zdlouhavé operaci, drahém nákupu a několikaměsíčních názorových přestřelkách komentátorů na celém světě udělal přesně to, z čeho ho všichni podezřívají. Nehledě na to, že by to byl naprostý ekonomický nesmysl.
Murdoch koupil opravdový skvost. Cosi, co bude z jeho mediálního impéria o více než dvou stech titulech a stanicích vyčuhovat. Wall Street Journal je a bude na očích mediálních kritiků a analytiků, ale také mimořádně citlivých čtenářů. Wall Street Journal nemá stejné čtenáře jako The Sun, ti si nenechají nic nabulíkovat. Je to výjimečné publikum, kterému se může servírovat exkluzivní inzerce. Wall Street Journal nemusí tisknout a prodávat milionové náklady, stačí mu ekonomické zaměření a prestiž, kterou si za léta existence vybudoval.

Podezírat Ruperta Murdocha z toho, že Wall Street Journal zbulvární a udělá z něj hlásnou troubu Bushových republikánů, je opravdu dost nadsazené. Je to vlastně stejné, jako kdyby Hospodářské noviny koupil vydavatel Týdne a bulvárního deníku Aha! Sebastian Pawlowski a komentátoři dopředu prorokovali, že z nich udělá lehký bulvár se zaměřením na realitní trh. Kolik čtenářů HN by si to nechalo líbit?