Malý pitaval a malý Topolánek

Malý pitaval a malý Topolánek

Malý pitaval a malý Topolánek

Minulý týden jsem měl dovolenou, a tak jsem v neděli večer na internetu doháněl informace z mediální branže. Mimo jiné o sledovanosti televizí, která letos v létě povážlivě padá. Zpravodajský server Novinky.cz už nějaký ten pátek zveřejňuje údaje o počtu diváků hlavních večerních pořadů a tyto informace se dají vyhledat i zpětně.



Nečekal jsem nějaký zázrak, snad jen další pokles Novy, která letos pokračuje v osvědčeném letním reprízování, což se jí poprvé dost nevyplatilo. Moc pěkné výsledky komunistické detektivky Malý pitaval z velkého města, kterou Nova nasadila na úterní a čtvrteční večer místo Ordinace v růžové zahradě, mě popravdě trochu šokovaly. Sice se na ni dívá v průměru okolo 1,3 milionu dospělých diváků, tedy o milion méně než na Ordinaci, ale i tak Pitaval v úterý i ve čtvrtek vede na plné čáře i před ostatními televizemi.

Matně si vzpomínám, jak onehdy Vladimír Železný ve svém Volejte řediteli říkal, že na Nově se diváci žádných komunistických seriálů nedočkají. Myslel tím tehdy hlavně Třicet případů majora Zemana, které v té době vysílala Puchalského Česká televize, ale ani Pitaval by na Nově tenkrát nedávali. Nu což, časy se mění a levný socík se přes léto hodí. Snad Nova příští rok nesáhne po Ženě za pultem.

O něco víc mě překvapil úterní výkyv Televizních novin směrem nahoru. Od začátku letních prázdnin má Nova problém přitáhnout k večerním zprávám alespoň dva miliony diváků. Minulé úterý je sledovalo 2,3 milionu lidí starších patnácti let. Den předtím a den potom o půl milionu méně. Marně jsem přemýšlel, co se ten den mohlo stát zajímavého. Pak jsem zabrousil na iDnes.cz a vše bylo jasné: narodil se malý Topolánek!