Důležitá žaloba

Důležitá žaloba

Důležitá žaloba

Marně čekám na žalobu České televize, posteskl si v sobotních Lidovkách režisér Vít Olmer. „Jsou to zbabělci, vyšly by totiž najevo věci, které by tam mnoha lidem nebyly příjemné,“ říká v tradičně velmi osobitém interview. Ono to je ale trošku jinak: už v pondělí mluvčí ČT Martin Krafl rozeslal novinářům e-mail, ve kterém upozorňuje, že televize žalobu skutečně podala – už přede dvěma měsíci.


„V návaznosti na sobotní rozhovor Víta Olmera v Lidových novinách bych Vás rád informoval o tom, že Česká televize žalobu v souvislosti s jeho nedávnými výroky podala, a to u Městského soudu v Praze před dvěma měsíci. Budeme se s ním v civilním řízení soudit o veřejnou omluvu a 100 tisíc korun. Doručení žaloby žalovanému je závislé na činnosti soudu,“ píše Krafl v hromadné zprávě novinářům.

Je to dobrá zpráva. Ne proto, že Olmer bude muset jít před soud a hrozí mu stotisícová díra v peněžence. Veřejně se totiž začnou probírat věci, o kterých se zatím příliš nepsalo, a když už, chyběly k tomu patřičné důkazy, takže veškerá obvinění z korupce u dramaturgů ČT stála na vodě. Olmer je trošku prostohubý, ale pokud tak Kavčí hory dotlačil ke skutečné žalobě, máme se na co těšit.

U soudu se konečně ukáže, jak se to má s těmi „malými domů“ pro dramaturgy ČT u projektů externích tvůrců, zda měli autoři blízcí šéfdramaturgovi dramatické tvorby ČT Jiřímu Hubačovi dveře otevřené a ostatní nikoli, nebo jestli posudky na nabízená díla sepisovali Hubačovi kamarádi tak, aby ti, co se z jakéhokoli důvodu šéfdramaturgovi znelíbili, neměli šanci v ČT uspět.

Bude to těžké dokazování, ale také hodně zajímavé praní špinavého prádla mezi manažery ČT. Protože, jak říká Vít Olmer, má v zásobě e-mail od generálního ředitele Jiřího Janečka, že o „mafiích“ uvnitř ČT ví, ale nemůže s nimi nic dělat, a v podobném duchu se měl vyjádřit i bývalý programový ředitel ČT František Lambert, dokud mu milicionářská aféra nezlomila vaz a nevrátil se na místo hlídače veřejnoprávní kasy.

Zkrátka ať si ČT slibovala od žaloby na Víta Olmera cokoli, určitě nepomůže těm, co na Kavčích horách nemají čisté svědomí, ale ani těm, co tu ze zbabělosti, tu ze snahy vyjít se všemi dobře, přivírali oči nad nestandardními praktikami v zadávání výroby dramatické tvorby. Pro koncesionáře to je ale jenom dobře.