Agent KGB u Krause

Agent KGB u Krause

Agent KGB u Krause

Udělal Jan Kraus chybu, když si do svého pořadu Uvolněte se, prosím pozval bývalého agenta sovětské KGB Karla Köchera? Spisovatel Karel Pacner tvrdí, že by se takový člověk na veřejnoprávní obrazovce neměl objevit a když už ano, neměl by z něj moderátor dělat hrdinu. Kauza má ale ještě jeden zajímavý podtext.


Spisovatel Pacner podal na Krausův pořad s agentem KGB, vysílaný Českou televizí v pátek 15. června, stížnost Radě ČT. Server iDnes.cz, který tuto informaci přinesl jako první, marně sháněl vyjádření moderátora. Jan Kraus prý celý týden nebral mobilní telefon ani nereagoval na SMS. Jakpak by ne, když by musel obhajovat, že bývalého agenta KGB si do svého pořadu pozve, ale bývalého milicionáře v ČT nestrpí a podává kvůli němu trestní oznámení.

Jistě, nejsou to tak úplně porovnatelné případy. František Lambert měl podepsat čestné prohlášení, že nikdy milicionářem nebyl, a teprve potom se měl stát vrchním a programovým ředitelem ČT. A protože to neudělal a celé tři roky se k čestnému prohlášení neměl, určitě měl následovat trest. Jenže návštěva Köchera ve velmi sledované talk show Uvolněte se, prosím a vychvalování někdejšího agenta KGB, který chtěl proniknout do ústředí americké CIA, potom působí od Krause jako pěst na oko.

Týdeníku Respekt, který jako první glosoval Köcherovo vystoupení v ČT, Jan Kraus napsal, že chtěl v zemi probudit debatu o Karlu Köcherovi, a protože v Česku chybí diskusní pořady typu HARDtalk, který je vysílán BBC, vzal to na sebe. Jak ale Jan Kraus vysvětlí, že s Köcherem chtěl debatovat, ale na Lamberta s Janečkem podává jako předseda Filmového a televizního svazu trestní oznámení?

Přes startem Uvolněte se, prosím se v Česku nevysílaly různé pořady, třeba večerní talk show, jehož dramaturgii Krausův tým zcela obšlehl ze zahraničí. Hájit se tvrzením, že Česko potřebuje podobné diskuse o problematické minulosti některých lidí, aniž by Kraus v pořadu Köcherovi nepoložil ani jednu drsnou otázku, a místo toho s ním vtipkoval o jeho podobě s Václavem Klausem, je neskonale blbé a nehodné moderátora kvalit Jana Krause.