Náběh do Janečkova křesla

Náběh do Janečkova křesla

Náběh do Janečkova křesla

Česká televize ve středu oznámí jméno vítěze výběrového řízení na ředitele programu. Po tříměsíčním provizoriu, způsobeném provalením milicionářské minulosti Františka Lamberta, jeho rezignací, a po dočasné správě programového oddělení jeho bývalou šéfkou Markétou Luňanovou by tak konečně měl do managementu ČT přijít člověk s „dramaturgickou vizí“.

Přijde, ale možná taky nepřijde. Mluvčí televize Martin Krafl totiž už v pondělí agentuře ČTK šalamounsky sdělil, že výběrové řízení možná skončí bez vítěze. I to je jedna z alternativ, a potom by si generální ředitel Jiří Janeček našel šéfa programu „jinak“. Dodejme, že veřejné výběrové řízení ČT vypsala pod nátlakem Rady ČT, která měla po Lambertově kauze Jiřího Janečka „na lopatě“, takže mu nezbývalo, než kývnout.
Do konkursu s velmi přísnými podmínkami (které by nesplňoval ani Jiří Janeček) se podle Krafla přihlásilo šest kandidátů. Jejich jména televize úzkostlivě tají i před vlastními manažery, takže se na Kavčích horách ví pouze to, že šlo o čtyři muže a dvě ženy. Tři z nich měli začátkem tohoto týdne postoupit do finále a nového šéfa programu by měla výběrová komise vybrat právě zítra.
Jak vlastně zní ony drsné podmínky, které nesplňuje ani Jiří Janeček? Vysokoškolské vzdělání (to Janeček splňuje), osm let v řídících funkcích v televizi, rádiu nebo u firmy, která se zabývá výrobou audiovizuálních děl (tu nesplňuje), dobrá znalost televizní a filmové problematiky (??? – bez komentáře), všeobecná orientace v oboru a trestní bezúhonnost. Pokud se rozhlédnete po mediálním trhu, mnoho lidí by tímhle sítem neprošlo.
A těch, kteří by měli šanci ve výběrovém řízení uspět, je ještě méně. Jedině snad bývalý programový ředitel televize Nova Petr Sládeček, odstavený programový ředitel Primy a nynější šéf „programových strategií“ stejné televize Miloš Zahradník, bývalá šéfka Primy a generální ředitelka teleshoppingové stanice Top TV Kateřina Fričová a část bývalých generálních ředitelů České televize, konkrétně pak Ivo Mathé a Jiří Balvín (které můžeme rovnou škrtnout).
U Sládečka a Fričové by případná účast a vítězství v konkursu mohly znamenat dobré našlápnutí směrem k funkci generálního ředitele celé ČT. Po peripetiích s milicionářskou minulostí Františka Lamberta a změnou politické konstelace to vypadá, že Jiří Janeček může doufat, že v klidu dokončí šestileté funkční období, a v příští volbě Rady ČT za dva roky nemá velkou šanci na úspěch. Naopak jistou výhodu v klání o tenhle nevděčný flek by mohl mít úspěšný člen jeho managementu. Pokud by to byl člověk, který vytáhne ze srabu programové oddělení ČT, nebylo by co řešit.