Komunistovi stačilo pět tisíc hlasů

Lidové noviny se včera na titulní straně pohoršovaly nad tím, že komunistovi Václavu Homolkovi stačilo pouhých 5 373 hlasů, aby zvítězil v chomutovských doplňovacích volbách do Senátu. „Komunista dostal jen pět tisíc hlasů a je v Senátu,“ křičí varovně titulek. Napadlo mě, zda by stejně varovný nadpis zvolily LN i v případě, že by těch pět tisíc hlasů stačilo ke zvolení senátora za ODS.

A protože ten článek psala moje známá, neodpustil jsem si rýpavou esemesku. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Kdyby chomutovští nezvolili komunistu, nebyl by to prý takový skandál. A jaký je to skandál teď, ptám se. V Chomutově proběhly regulérní volby senátora, zúčastnilo se jich minimum voličů, přesto jsou platné a výsledek nezpochybnitelný. Že vyhrál komunista? Asi měl lepší kampaň a disciplinovanější voliče.
Skandální je spíš ta malá volební účast. V Chomutově přišlo k volebním urnám deset procent voličů. Představme si, že by stejně dopadly i velké parlamentní volby. Bylo by případné vítězství komunistů skandální? Dozajista ano, ale ne kvůli tomu, že by komunisti vyhráli díky tak malému počtu hlasů, ale kvůli neodpovědnosti valné většiny (nekomunistických) voličů.
Demokracie je krásná v tom, že nás nikdo nenutí chodit k volbám. O víkendu bylo pěkně, tak proč nejet na kolo nebo nevytáhnout zahradní gril. V Chomutově si to tak řekli voliči ODS, zatímco „důchodci“ způsobně naklusali k urnám. Pak se ale nedivme, že vyhrál komunista. A už vůbec nemluvme o skandálu. Chybu udělal volební štáb kandidáta ODS. Že by taky odjel na kolo?