Madla a Ťap v ohrožení! Chaloupek ustřelil!

V jednom z dílů večerníčku Madla a Ťap o rysím mláděti a psu na obě zvířata vystřelil člověk v hubertusu. Tvůrce večerníčku, známý milovník zviřátek, otec legendárních postav Vydrýska a Tuláčka a přítel myslivců, Václav Chaloupek se tak podle myslivecké jednoty dopustil „tvorby averze proti skupině obyvatel.“ Proti myslivcům.


Ve večerníčku sice Chaloupek po střelbě říká v komentáři, že střelec byl špatný lovec, a asi tím nemyslí, že netrefil, myslivce však neuspokojil. Jejich předseda s příznačným jménem Kostečka příznačným jazykem říká: „Byť je sám myslivec, tady dost ustřelil.“ A dodává: „To je útok na myslivce, na lesníky, jak je vůbec možné dětem něco takového ukázat?“ A požaduje omluvu od České televize a stažení inkriminovaného dílu Madly a Ťapa.
Mluvčí televize sice diplomaticky uvádí, že večerníček je třeba brát s určitým nadhledem a že děti v něm určitě nevidí totéž, co myslivci, Kostečka, ale trvá na tom, že došlo k hrubému dezinformování veřejnosti, a že tento díl večerníčku zanechá v dětech dojem, že myslivci jsou jako skupina špatní lidé. A to je kritické, protože děti si teprve vytvářejí hodnotový systém a mohly by tomu uvěřit. Kauza Madla a Ťap směřuje na jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Pobouření myslivců je zcela na místě. Protože, co kdyby děti špatně založily hodnotový systém a postupem času začaly věřit všem těm báchorkám o tom, že mezi myslivci jsou lidé, kteří rádi zabíjejí zvířata, vyžívají se v atavistických orgiích, kdy láskyplně skládají mrtvá těla zajíců do řady a troubí si k tomu slavnostní fanfáry, že si někteří myslivci tuze rádi vystřelí na psa nebo alespoň kočku a možná i na nějakého toho vzácného dravce. Co kdyby si chudáci děti přestaly myslet, že myslivci jako skupina obyvatel jsou příkladem kvalitního vztahu k přírodě a zvířatům?!
Vysílací rada to nebude mít snadné: na jedné straně prestiž Vydrýskova otce, na straně druhé čest nimrodů. A v pozadí hodnotový žebříček našich dětí. Nebude snadné vést zásah přímo na komoru.