Vtipní tmáři kotlináři

V Paříži a několika dalších evropských metropolích zhasla minulý týden na několik minut světla. Bylo to symbolické varování před hrozbou globálního oteplování při příležitosti vydání zprávy OSN. Mluvčí Hradu Petr Hájek akci vtipně glosoval, že je to výraz „tmářství in natura“. Čím dál tím víc se ale zdá, že tmářství v otázce globálního oteplování má svoje exkluzivní sídlo právě v Praze.


Zpráva OSN vychází z práce stovek světových klimatologů a dalších vědců. Ti se shodli na tom, co ještě donedávna mohlo být považováno za příklad extrémních názorů zelených aktivistů: globální oteplování je pro lidskou společnost akutní hrozbou, může za něj člověk a jestli svoje chování nezmění radikálně už v horizontu deseti let, může dojít k nevratným změnám, jež promění v realitu katastrofické scénáře.
Hrozbu a nutnost akce uznal už i George Bush, který rozhodně nepatří k protagonistům ekologického myšlení, v Británii je globální oteplování v posledním roce jedním ze základních témat pro média i politiky, o možnosti vážných problémů nepochybuje ani německá kancléřka… Český prezident je ale důsledný a bez ohledu na to, že zůstává stále více osamocen, dál považuje hrozbu globálního oteplování za neprokázanou, za výplod hektických neracionálních úvah aktivistů.
Je to asi snadnější v zemi, kde mají ekologové velmi špatnou pověst a veřejnost je nadále vnímá jako šílence, kteří se přivazují ke stromům nebo se válejí pod koly automobilů, aby zabránili užitečným stavbám silnic a dálnic. Jako ty, kteří občas vyšplhají na nějaký komín a zakazují rybářům byť i jen vyplašit přemnožené volavky či kormorány a nutí je tak přihlížet genocidě ryb. Jako ty, které jednou provždy zesměšnil a znemožnil Bjorn Lomborg ve svém bestselleru Skeptický ekolog.
Snad je za tím obava, že ekologové nás chtějí obrat o ekonomické bohatství, na které jsme tak dlouho čekali a které si teprve teď začínáme užívat. Snad pocit, že naše kotlina je dostatečně vzdálena od mořských břehů a naše hraniční štíty ji bezpečně ochrání před řáděním orkánů.
Ať už je za tím cokoli, je to pěkná ukázka tmářství.
Na Hradě i v přírodě.