Politický nominant se dočkal

Petr Štěpánek se stal členem Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). „Rocker“ a mediální expert ODS, kterému se nepodařilo uspět ve volbách do Senátu či Rady České televize, se dočkal politické nominace vlastní strany. Ministr informatiky za ODS (Ivan Langer) jej navrhl jmenovat jednobarevné menšinové vládě ODS v demisi a ta Štěpánka odhlasovala.


V čem je tahle zpráva pozitivní? Možná v tom, že si Petr Štěpánek odpustí uštěpačné komentáře na spřáteleném webu Česká média a ve svém vlastním zájmu se bude věnovat svojí nové funkci. Možná pomůže k odblokování zašmodrchané situace okolo přechodu na digitální vysílání. Možná pomůže Nově v tažení za vlastní digitální multiplex nebo zachování regionálních vstupů i v digitálním vysílání Primy. Třeba se poučí z chyb v době svého působení v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.
V čem je tahle zpráva negativní? Po personálních čistkách na ministerstvech, aniž by Topolánkova vláda získala důvěru poslanců, jde o druhou čistě politickou volbu (pardon, jmenování) do mediálních regulačních úřadů za jediný týden. Dokonce za jediný den: ve čtvrtek, kdy vláda jmenovala Štěpánka radním telekomunikačního úřadu, Poslanecká sněmovna odhlasovala, že třináctým členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se stane bývalý poslanec za ODS Aleš Rozehnal.
Ne že by ODS neměla jako vítěz parlamentních voleb právo na nominaci vlastních kandidátů do mediálních rad. Pořád by to ale měly být spíš odborné předpoklady, co by mělo při výběru vhodných lidí převládat nad politickým dresem. Takhle to spíš vypadá, že se ODS chtěla odvděčit svým zasloužilým členům. A ostatní parlamentní strany jí to v rámci zachování proporcionality odkývají. Takže tahle výtka vlastně patří i jim.