Petr Šabach – Občanský průkaz

Ať už je Petr Šabach obviňován kýmkoliv ze zpracovávání hospodských příhod do svých knih, nelze mu upřít, že nasbírané příhody dokáže do textu zakomponovat tak, že spolu vytvářejí hořkosladký obraz minulého, ve kterém se mnozí poznají či identifikují některé z příhod jako ty, které prožili nebo zaslechli vyprávět. Způsobily to filmy Jana Hřebejka a Petra Jarchovského, které čerpají z Šabachových knih a zobrazily jeho poetiku...

, že při čtení knihy si vybavíte obrazy a nálady Hřebejkových filmů a představujete si, jak bude na plátně zobrazen příběh policajta Rusňáka, fízláckého spolužáka Daniela Pačesa, kamarádů Vency, Aleše, Medvěda nebo učitelky Jiřiny Pivoňkové.
Kniha Občanský průkaz vypráví o cestě s občanským průkazem od osmnáctin do dnešní doby, o tupém buzerantství ze strany příslušníků Veřejné Bezpečnosti či Pomocné Stráže VB, o malých vítězstvích, kterými se snažili mladí i dospělí vracet policistům utrpěná příkoří, o donášení přisluhovačů a fízlů, kteří byli a jsou dodnes mezi námi, o činech a smrtích kamarádů – prostě o životě, který byl sladký a trpký zároveň a který vymezoval a do jisté míry vymezuje stále – poukázka na cestu do dospělosti, občanský průkaz.
Ukázka ze strany 29:
Na Rusňáka jsem narazil znova hned druhej den, protože na mě čekal před hospodou, v který sem v tý době době prakticky bydlel, takže to neměl nijak složitý mě vyhmátnout. Zase stál venku a zase se jen usmíval, jako by se styděl jít dovnitř nebo jako by tam nechtěl nepatřičně rušit zábavu.
„Tak co?!“ povídá mi. „Občanský průkaz máš?!“, a když sem jen nešťastně zavrtěl hlavou, tak se mu úsměv rozlil doslova po celý tváři a s tím úsměvem mi řek: „Vsaď se, že tě ho naučím nosit!“
Kniha je půvabně graficky zpracovaná Janem Šabachem, takže vypadá jako malý školní sešit, který za socialismu existoval v jediném barevném provedení béžovo červeném s červeným rámečkem. Jednoduchá vnitřní grafická úprava potvrzuje, že vzhled knihy může být i ten nejjednodušší, pokud je její obsah bohatý a schopný čtenáře naplnit sám o sobě. Text knihy provázejí básně literární postavy Aleše, na konci knihy identifikované v osobě Aleše Kovandy.
Vydalo nakladatelství Ladislav Horáček – Paseka v Praze a Litomyšli 2006
Cena v knihkupectvích 189 Kč