Řidičák na počítač

„Umíte pracovat s počítačem? Pracujte.“ Zatím jsem se nesetkala s jiným zjišťováním schopností pracovat na počítači, než s tímto. Stejně jako řidičský průkaz na auto, ale existuje také řidičák na počítač. Jmenuje se ECDL, což je zkratka anglického European Computer Driving Licence čili Evropský počítačový řidičský průkaz...

. Toto osvědčení v současné době vlastní v naší zemi kolem deset tisíc lidí. Certifikované zkoušení dovedností práce s počítačem uznává sto čtyřicet tři zemí světa a u nás ho zatím vyžadují především pobočky nadnárodních korporací a zahraničních firem. Není ovšem daleko doba, kdy bude „řidičák na počítač“ požadovat většina zaměstnavatelů. Takový vývoj požadavků trhu práce je logický. Spoléhat se stále jen na mlžení uchazečů o zaměstnání ohledně schopností a dovedností je zavádějící. Řidičák je řidičák a při zkoušení nikoho neobelžete. Získat ho lze stejně jako klasický řidičák v akreditovaných střediscích vyzkoušením inspektory. Pro jeho získání je třeba splnit sedm modulů – částí, které prověří umění práce s počítačem v jednotlivých oblastech. Stejně jako u řidičáku na auto, musíte v prvním modulu splnit test ze základních znalostí o počítači (co je hardware, software atd.), a poté skládáte další moduly: správa souborů /2/, práce s textovým editorem /3/, s kalkulátorem (Excell apod.) /4/, práce s databází /5/, prezentace – schopnost prezentovat to, co s počítačem umíte /6/ a práce s internetem, emailování /7/. Za tento doklad o počítačové gramotnosti zaplatíte kolem dvou tisíc.
S vyvíjením technologií a specializací se mění požadavky na zaměstnance ve většině zaměstnání. Znalost angličtiny je téměř normou, znalost práce na počítači také. Jistě není daleko doba, kdy k prokazování dovedností nebude stačit české „ano, já to umím“, ale nezmanipulovatelně západní – prokazuji se certifikátem.