Malý muž v rodině žen

Asi to nebude s feminismem tak horké, uvědomila jsem si včera, když jsem si povídala s kamarádkou, která žije s druhou ženou. Když jsem vyzvídala, jak holky vychovávají kluka, docela upřímně se mi přiznala, že zatímco v dětství hodnotila matriarchální fungování vlastní rodiny negativně, dnes je vděčná za model chování, který její otec, dědeček, jejímu synovi předává.

A přesto, že se kdysi při hledání své identity ve společnosti zařekla, že genderové rozdělení rolí a genderové stereotypní chování ze svého života odstraní, dnes je sama, jak se přiznala, občas používá. Není totiž nad to zachovat přirozenou rovnováhu. A tak zatímco jako homosexuálně zaměřená holka a jako holka vůbec musela čelit mnoha ústrkům ze strany mužů, velice rychle při výchově syna zjistila, že jen ženské prostředí může pohled dítěte na život zkreslit stejně jako ryze mužská výchova stylem „muž je pánem tvorstva, žena má vůči muži vyhrazené své místo a postavení a není třeba ji umožňovat cokoliv více.“
Kamarádka zjistila, že i její chlapeček, ač má dvě „maminky“ potřebuje vědět, jaké role přisoudila společnost muži, přestože doma vidí, že rozdělení rolí v partnerství může být rovnocenné, závisí na povaze a charakteru partnerů a většinou se odvíjí od dohody lidí, kteří spolu žijí.
Nedokážu odhadnout a nedokáže to ani moje kamarádka, jak se bude její dnes šestiletý syn chovat v dospělosti. V České republice je hodně žen, které vychovávají s partnerkou dítě a hodně z nich nezná otce, protože si dítě pořídili umělým oplodněním od anonymního dárce. Nejstaršímu z těchto dětí je devět let. A pokud existují starší děti v zahraničí, nelze srovnávat, protože každá společnost je zatížena svými vlastními předsudky.
Jedno je jasné, každý extrém je škodlivý a obvykle někde skřípe. Filosofie zlaté střední cesty se ukazuje být pro život tou nejlepší. Jenže není natolik excentrická, vyzývající a výbušná, aby byla tak lákavá jako jakýkoliv extrém. Většinou skýtá nudnější, i když spravedlivější prožitky.
Každopádně i životy „jiných“ rodin potvrzují, že každý extrém si hledá svoji protiváhu. To je dobrá zpráva pro odpůrce feminismu na jedné straně a odpůrce šovinismu na straně druhé.