Zarafest a Zarabanda

Ta slova na první pohled vypadají jako jména nějakého prapodivného strašidelného páru, třeba čarodějníka a čarodějky, v literárním světě však jde o pojmy, které jsou každým rokem o něco známější. Zarafest je totiž literární festival, oficiálně se nazývá Literární Zarafest - a teď se už letos konal pošesté, což znamená, že jde se vším všudy o literární tradici spjatou výlučně se třetím tisíciletím.


Na počátku však byla Zarabanda. Jistě, je to slovo španělské a znamená to označení španělského tance, zrovna takhle se však jmenuje i jedna děčínská hospoda či děčínský hostinec, v níž našli domovské právo lidé spjatí s kumštem, nejenom děčínským, ale vůbec severočeským. A právě v prostředí kultovní Zarabandy svého času z iniciativy děčínských básníků Radka Fridricha a Tomáše Řezníčka vznikl nápad každoročně pořádat Literární Zarafest, neboli literární sešlost básníků a obecně literátů, čímž by se vytvořila určitá protiváha setkávání básníků (a kritiků aj.) na jihomoravském Bítově a později v Olomouci. Zarafest měl zčásti regionální charakter, zčásti se však neuzavíral ani literátům z jiných krajů nebo i z metropole. Především však tato tradice přežila, vytrvala a má už své zvyklosti: první večer se literární čtení konají ve zmíněné Zarabandě, druhý den v Růžové zahradě děčínského zámku - a o doprovodné pořady nebývá nouze.
Podobné ladění měl děčínský Literární Zarafest i letos v září, když se po Fridrichovi a Řezníčkovi organizace VI. ročníku tohoto festivalu ujali o něco mladší děčínští nadšenci - Petr Špánek a básník píšící pod pseudonymem Kalif. Ostatně: děčínští se mohou pochlubit i tím, že Městská knihovna pod kuratelou ředitele Ladislava Zoubka vydává edici Nomisterion, v níž již debutovalo několik místních tvůrců. Ti se však tentokrát až na dvojici zakladatelů drželi poněkud stranou: snad to bylo dáno i tím, že mezi vystupujícími na Literárním Zarafestu byla celá řada zvučných autorských jmen a organizátoři raději zůstali v pozadí.
Letošního Zarafestu se kromě severočeských literátů - z nichž zaujala nejnovější laureátka Ceny Jiřího Ortena, ústecká Kateřina Kováčová - se totiž zúčastnili věhlasní tvůrci z dalších regionů, vesměs autoři několika knižních publikací: například jiný ortenovský laureát, moravskopolský básník Bogdan Trojak, nejnovější laureát Litery za prózu - českobudějovický prozaik Jiří Hájíček, jeho krajan, poeta i prozaik David Jan Žák, undergroundový básník a postmoderní prozaik Michal Šanda, evangelický literát Petr Pazdera Payne, ale třeba také autor, jehož knihy je možné považovat za malou literární událost - bývalý muž z podsvětí Zdeněk Perský, který si ve vězení odseděl dohromady čtrnáct let a který ve svých knihách až brutálně vypráví o své kriminální minulosti. Dříve narozené reprezentoval tvůrce happeningů Eugen Brikcius, byl však stejně nevýrazný jako naši fotbalisté v Německu. A byli při tom i zástupci literárních časopisů: ústecké Pandory, plzeňského Plže, moravského Welesu. Literární Zarafest se opět stal dostaveníčkem spisovatelských osobností, přičemž stojí za zmínku, že skoro nikdo z jeho hostů, renomovaných autorů, není ani v Obci spisovatelů, ani v PEN klubu. Tradiční akce se bude konat i v příštím roce, vždy asi půjde o komorní literární festival, už teď však má velký význam - a dnes opravdu jen málokdo v literárních kruzích nemá tušení, co je to Zarabanda a co je to Zarafest!