Intervac

Moje kamarádka odjela letos na týden do polského Krakowa a nyní je na dvoutýdenní cestě po Španělsku. Týden stráví u moře a týden v Barceloně. Ubytování má zdarma, protože svůj byt v Česku nabídla na týden polské rodině a na dva týdny dvěma rodinám ze Španělska. Stálo ji to dva tisíce ročního poplatku mezinárodní výměnné organizaci Intervac a několik desítek hodin komunikace po internetu, kdy hledala rodinu v zemi, kterou si pro svoji dovolenou vybrala...

, jež by chtěla ve stejném termínu pobývat v Česku. Pak se jen s Poláky a Španěly domluvila na výměně klíčů od bytů během cesty. S Poláky se setkala na hranicích a Španěly potká na letišti. Španělům dokonce domluvila slevu letenek z Česka, kde probíhala akce – děti zdarma. Letecká společnost potvrdila, že slevu může uplatnit i rodina letící ze Španělska do Česka a zpět a tak Španělům udělala radost ještě větší úsporou za dovolenou než je platba za ubytování.
O bezpečnost výměny vlastního bydlení za cizí se kamarádka nebojí. Ostatně bude bydlet v soukromí druhé rodiny. Navíc se programu účastní jen registrovaní zájemci, kteří předpokládají, že do výměny se zapojují jen specifická skupina lidí: ti kteří strpí, že poskytnou byt druhému člověku a budou schopni bydlet v soukromí druhého a současně ti, kteří si nebudou kazit možnost cestování jakýmkoliv poškozením majetku druhého. Vyloučení z programu a zápis do „černé listiny“ je u takových programů automatické.
Kdyby byl náš dům v obyvatelnějším a reprezentativnějším stavu, určitě bychom program využili také. Kamarádka sice vyjádřila obavu, zda napsáním sloupku o výměně nepřibude takové množství zájemců zaregistrovaných z Česka, že se tím neomezí její možnost cestování. Ale já její obavy nesdílím. Mimo okruh svých nejbližších přátel, kteří vyznávají stejný životní styl, neznám mnoho lidí, kteří by si zvolili takový způsob dovolené. Cestování prostřednictvím výměny vlastního bydlení je jen pro některé. Pro ty ale představuje více než zajímavou možnost, jak se podívat do ciziny a přitom ušetřit nejpodstatnější část nákladů, výdaje za bydlení.