Kdy ještě zůstává vesnice vesnicí?

Žila jsem ve vesnici, alespoň jsem si to donedávna myslela. Dnes už o tom začínám pochybovat. Moji známí, žijící kousek od nás, přes silnici, se po svém přistěhování z města šli zeptat sousedů, starousedlíků, zda jim nevadí, že budou na dvoře domu, v části, která přiléhá k zahradě sousedů, chovat slepice a kozu. Starousedlíci se na ně dívali jako na blázny, protože nechápali, o čem je řeč. Na vesnici přece vždycky všichni chovali zvířata a tak jim otázka připadala více než nesmyslná.


Před nedávnem pustou louku přiléhající k domku, tentokrát již se zvířaty, rozčísly bagry, vyhloubily příkopy pro zasíťování pozemků a čtvercová místa pro nové, většinou typizované domky. Soused neváhal a kozu Šárku, na kterou se chodí dívat půlka dětí z vesnice, raději řádně přihlásil a začal jí dle vyhlášky vyplňovat stájový registr. „Nikdy nevíte, kdo se sem nastěhuje, a začne si stěžovat, že tu chováme kozu.“
Jeho opatrnost vyplývá z postoje novousedlíků, kteří už dávno počtem převýšili počet starousedlíků a pro něž není vesnice za Prahou v pravém smyslu slova vesnicí, ale jen dobrou variantou blízkosti přírody a zachování městského standardu. Proto se najednou objevily protesty proti venčení psů ve vesnici, a proto se starousedlíci začali bát, zda nepřijdou třeba i o chov zvířat.
Naši sousedi slepice mají, i králíky s králíkárnou a výběhem pro slepice přiléhají k našemu pozemku, ale nikdy by mě ani nenapadlo je o ně připravovat. Na druhé straně kamarádka z nových domků, vyrostlých na poli, vytrhává na své zahradě speciálním strojem pampelišky i s kořeny, aby nezaplevelila stejně dokonale golfový trávník sousedů. Protože očekává, že její způsob bydlení vyhoví všem představám o městském satelitu.
A tak se ptám, d kdy mohu nazývat naši vesnici ještě vesnicí a kdy ji pojmenuji satelit? Možná ve chvíli, kdy počet „obyvatel satelitu“ převýší počet „obyvatel vesnice“. Tak jen doufám, že si v částech, kde ještě žijeme vesnicky, zachováme co nejdéle obyčejný životní styl a nebudeme se pokoušet napodobit nový čistý a sterilní život novousedlíků. Pak by mě totiž nezbývalo než se znovu přestěhovat někam do vesnice.