Simon Reeve - Jeden den v září, Mnichov

Kniha-dokument, z níž vycházel režisér Steven Spielberg při přípravě hraného filmu Mnichov (2005), líčí události atentátu na izraelské sportovce na mnichovských olympijských hrách v roce 1972. Britský novinář Simon Reeve (1972) v ní dokumentárně zrekonstruoval průběh i pozadí mnichovského masakru. Vycházel přitom z tajných materiálů, výpovědí svědků i účastníků tragédie, včetně jediného přeživšího teroristy.

Z nich podrobně sestavil událost od počátku izraelsko-palestinského konfliktu přes mnichovský únos izraelských sportovců palestinskou skupinou nazvanou Černé září, včetně odhalení pochybení německé strany při záchranných akcích, popsal i psychické dopady událostí na rodiny postižených. Kniha končí kapitolou o systematické pomstě izraelského oddílu Hněv boží, který likvidoval jednoho po druhém arabské teroristy z Mnichova (údobím, které zpracovává film S. Spielberga). Ukázka:
Vrtulník přepravující německé a izraelské činitele se řítil k Fürstenfeldbrucku a v nevelkém odstupu Za ním letěla dvojice vrtulníků s rukojmími a teroristy. Činitelé přistáli asi ve 22.30. Cvi Zamir, jehož odborné rady k boji s terorismem německé orgány opakovaně nebraly na vědomí, při pohledu na letiště ihned zneklidněl: “Když jsme dorazili do Fürstenfeldbrucku, byla tam velká tma. Nechtělo se mi to věřit. My bychom letištní plochu ozářili světly. Myslel jsem si, že v šeru třeba ukrývají další odstřelovače nebo obrněné vozy, ale nebylo tomu tak. Němci byli neschopní. Celou dobu nebyli k ničemu.“
Kniha přesně dokumentuje událost, vyprávění je doprovázeno černobílými fotografiemi, a přesto vypráví strhující příběh konkrétních lidí, jednotlivců žijících ve skupině s určitým politickým smýšlením, odhaluje bezmoc člověka, toužícího po svobodě,
spravedlnosti a rodinném štěstí, vrženého do víru politických událostí. Text knihy nutí k zamyšlení. Neposkytne vám oddych, ale ani nezanechá pocit zbytečně prolistovaných stránek.
Z anglického originálu One day in September. The story of the 1972 Munich Olympics Massacre přeložila Petra Kůsová
Vydalo nakladatelství Argo, 2006
Cena v knihkupectvích 348,- Kč