Necítím se být domorodkou

Měnila jsem lékaře a porodní bába mě představila: „Tak to je domorodka.“ Tímto označením vyjádřila skutečnost, že jsem rodila doma. Pan doktor mi pogratuloval a já se cítila jako exot, člověk nekonvenční, který jde proti proudu a svým životním stylem se vymyká běžné populaci. Navíc jsem slovo domorodka cítila jako označení pro osobu přírodní...

. A když si přiznám opravdový význam, který pro mě toto slovo má, pak jsem si připadala jako šílenec, který v těžké hodince vběhl do lesa mezi stromy a tam porodil. Domorodka. Jenže tak to vůbec nebylo. Naopak. V těhotenství jsem dostala tu nejmodernější civilizační péči a jediným detailem odchylujícím se od klasického zakončení těhotenství bylo, že jsem k porodu neodjela do porodnice, ale porodní bába přijela s potřebným lékařským vybavením za mnou. Porodní bába. Vlastně porodní asistentka, kterou jsem od chvíle, kdy se o mě starala, nikdy nenazvala jinak než porodní bábou. Porodní bába a domorodka. A nebo porodní asistentka a rodička? Vlastně jsem se ani já nikdy nezeptala své porodní báby, zda jí označení porodní bába nepřipadá archaické, zavádějící a nemoderní stejně jako mně nazvání domorodka.
Jenže lidé jsou pohodlní a v běžné mluvě je snazší říci jedno slovo než složitě popisovat „to je ta paní, co rodila doma“ a „porodní asistentka, která ji porodem doma provázela“. Hovorový jazyk si přirozeně hledá jednoduchá vyjádření. Ostatně Unie porodních asistentek ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR nedávno vyhlásila soutěž o slovo, které by nejvýstižněji nahradilo pojmenování porodní asistentka. Ne proto, aby vznikl jednoslovný název, ale proto, že ve starém označení došlo k posunu významu. Porodní asistentku je dnes vnímána jako žena asistující lékaři, zatímco moderní porodní asistentka provází ženu porodem a asistuje jejímu dítěti při příchodu na svět. S měnícím se světem se nenápadně proměňuje i slovní zásoba, souhrn nejčastěji používaných slov. Možná díky tomuto procesu přežije i název domorodka. Protože pokud jím budeme systematicky nazývat ženy, které rodí doma, za pár let nový význam vytlačí význam původní. Dnes se domorodkou být necítím, ale za pár let se možná tak sama označím.