Iva Tajovská - Jepičí hvězdy

Literární debut sedmačtyřicetileté autorky, která - dle informací na záložce knihy - čerpala své náměty z práce v humanitární organizaci. Omezit se na takovou charakteristiku knihy by však bylo velice zjednodušující a k autorce nespravedlivé. Slušelo by se dodat, že dvě novely a dvě povídky, ze kterých je kniha sestavena, vyprávějí o dramatech životů obyčejných lidí...

. Novela Jepičí hvězdy, která dala název knize, vypráví o lidech, kteří se chystají na účast v televizní pěvecké soutěži Doremi. Každý z nich spojuje výsledek vystoupení v televizi s osobními ambicemi i touhami. Vozíčkářka Petra, žijící v sociálním ústavu, cikán Dušan, Klára a její otec Jiří, se kterým se vídají jen o víkendech, bezdomovec Fanda i Jana, žena podnikatele ze satelitního městečka. Každému z nich však přinese život, co jim nachystal, bez ohledu na plány a představy. Navenek podbízivé téma v sobě skrývá hluboké lidské osudy a prožitky.
Půvabně vyznívají i povídka Žena a spisovatel o dvou starších lidech, žijících v sousedních bytech a povídka Archiv o muži, který šel nahlédnout do odtajněných svazků STB, aby se vhlédl do své minulosti. Knihu uzavírá novela Vše je, jak má být o mladém muži, který hledá své místo ve světě mezi babičkou, přítelkyní, sektou a matkou, kterou nezná. Ukázka z povídky Vše jak má být:
"Dej mi alespoň moje věci!" ozývalo se přerývaně. Jeho hlas prostupoalo zoufalství i vzlykot. Šašek. Dělá ostudu. Za tu domovní estrádu si zasloužil ještě troch potrestat. Pocítila potřebu ho ještě naposledy ponížit.
"PoPJ;:Qs!" přikázala nahlas.
Po dveřích začaly přejíždět celé dlaně. Ten tichý zvuk
zněl naléhavěji a zoufaleji než tlukot.
".Dej mi ji, dej!... Dej. prosím!" Nerozeznala, jestli je v těch slovech prosba nebo rezignace. Když se odmlčel, dveřní škvírou vychodila tašku ven. Chvíli bylo ticho. Potom zaslechla jeho kroky na schodech. Ulevilo se jí.

Kniha sice neskrývá žádný intelektuální počin, ale nabízí čtenářům dobře napsané lidské příběhy. Ač má text tři sta stran, patří mezi ty, které můžete přečíst během jediného dne, přičemž si osudy hrdinů a jejich životní příběhy zapamatujete. Což není ani na debut ani na množství denně vydávaných knih zrovna málo.

Vydalo nakladatelství Eroika, 2006
Cena v knihkupectvích 245Kč