Právo: vede ČSSD, MF Dnes: vede ODS

Při pohledu na pondělní titulní strany dvou nejprodávanějších seriózních deníků se nelze nezasmát. „Poslední průzkum: ČSSD těsně vede“ hlásá Právo. „Poslední volební průzkum: ODS 30,8 %, ČSSD 24,2 %“ kontruje ODS. Čtenáři (voliči), vyber si. Ne že by oba deníky měly pracovat s oběma průzkumy a nevypichovat ani jeden. Nebo se otevřeně přiznat k podpoře některé politické strany.


Zdůrazňovat výsledek průzkumu jedné agentury a potlačit přitom jiný, pro dvě největší politické strany opačný, je velmi nepatřičné. U Práva by se to dalo očekávat, vždyť už v sobotu jeho titulní straně vévodily hned dva žebříčky preferencí. Jeden u hlavního materiálu zdůrazňoval, že Jiří Paroubek je podle Centra pro výzkum veřejného mínění nejdůvěryhodnějším stranickým lídrem, druhý na podvalu obsahoval předvolební preference podle neznámé agentury Data Collect. Průzkum si objednala ČSSD a výsledky naznačovaly, že vyhlídky sociální demokracie na vítězství ve volbách se přiblížily vyhlídkám ODS.
Že se ale MF Dnes nechá strhnout k podobné taktice a bude tak otevřeně podporovat ODS, bych opravu nečekal. Není snad čas na přehodnocení strategie a přiznání barvy? Nebylo by lepší, podobně jako v Británii, čtenářům jasně a srozumitelně vysvětlit, kterou stranu ten který deník před volbami podporuje? Nebo se budou všechny noviny chovat jako Petr Uhl, který kvůli kandidatuře do sněmovny za Stranu zelených demonstrativně oznámí, že přerušil svůj pracovněprávní vztah s vydavatelem deníku Právo, aby do něj potom dál psal svoje politické komentáře a noviny za jeho články uvádí, že autor je novinář?
Pěkný Absurdistán.