Facka pana Macka

Byla facka, kterou uštědřil bývalý ministr zdravotnictví za ODS Miroslav Macek současnému ministru zdravotnictví Davidu Rathovi, politickým aktem ODS proti ČSSD nebo hulvátským řešením osobního sporu obou pánů? Už jen položit takovou otázku je naprosto zbytečné. Může si snad zdravě uvažující člověk myslet, že šlo o promyšlenou součást předvolebního boje mezi dvěma nejsilnějšími politickými stranami?


Jistěže nemůže. Facka není ideální řešení soukromého sporu, ale na druhou stranu: co můžou sociální demokraté Rathova a Paroubkova střihu čekat? Že jim budou jejich silácké výroky neustále procházet? Ministr Rath se shodou okolností dotkl člena ODS. Položme si jinou otázku: dostal by od Macka facku, kdyby Macek nebyl členem ODS? Určitě ano. Macek věděl, co dělá. Zastával se svojí ženy a na nějaké stranictví v tu chvíli nemyslel.
Naopak, na stranictví myslel premiér Jiří Paroubek, kterému se facka náramně hodila. Nebyla to ODS, kdo fackou zaútočil na sociální demokracii. Je to sociálnědemokratický premiér, který spojuje nespojitelné a bez skrupulí lže do televizních kamer. Taková facka se před volbami může náramně hodit. Zvlášť když se preference obou stran na poslední chvíli téměř vyrovnaly. Dokáže běžný volič odhalit, kdo ho tahá za nos? Nebo se jenom podívá na televizní záběry doplněné Paroubkovým prohlášením?
Miroslav Macek udělal medvědí službu ODS, jeho facka má ale zároveň velmi očistnou funkci. Minimálně v tom, že si ministr Rath pro příště dobře rozmyslí, co o kom veřejně prohlásí. Nebo alespoň porovná svoje váhové možnosti s případným poškozeným. A to taky není marný výsledek.
P.S.: Mimochodem, také jste si všimli, že kromě oné facky nikde nebyla ani zmínka o tom, jak kongres České stomatologické komory skončil?